Na podlagi končnega poročila je minister Poklukar izdal usmeritve in obvezna navodila za odpravo v nadzoru ugotovljenih pomanjkljivosti nad delom policije. Foto: BoBo
Na podlagi končnega poročila je minister Poklukar izdal usmeritve in obvezna navodila za odpravo v nadzoru ugotovljenih pomanjkljivosti nad delom policije. Foto: BoBo

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je 19. avgusta odredil izredni nadzor nad delom policije pri odkrivanju in preiskavi kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, ki naj bi jih storil ravnatelj osnovne šole in trener smučarskih tekov kot skrbnik mladoletnih oseb na območju Policijske uprave Kranj.

Kot so takrat pojasnili na MNZ-ju, je bil namen nadzora preveriti in oceniti, ali so policisti izvajali policijske naloge in uporabljali policijska pooblastila v predkazenskem postopku zakonito in strokovno. Poudarek nadzora je bil na strokovni, hitri in skrbni obravnavi kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost iz 19. poglavja Kazenskega zakonika, obveščanju in sodelovanju policije s pristojnimi institucijami ter dosledni izvedbi vseh zakonitih ukrepov za zaščito žrtev kaznivih dejanj, so navedli.

"Na podlagi ugotovitev nadzora velja poudariti, da je Policijska uprava Kranj takoj začela intenzivno policijsko preiskavo z vsemi razpoložljivimi viri," so po prejemu končnega poročila pojasnili na MNZ-ju in dodali: "Pri delu Policijske postaje Radovljica so bile ugotovljene določene strokovne nepravilnosti, zlasti pri izvajanju nadzora nad spoštovanjem ukrepa prepovedi približanja. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti je policija že sprožila ustrezne ukrepe za njihovo odpravo."

Na podlagi končnega poročila je minister Poklukar izdal usmeritve in obvezna navodila za odpravo v nadzoru ugotovljenih pomanjkljivosti nad delom policije, in sicer v treh točkah:

Generalni direktor policije mora glede na navodilo "vse policiste takoj seznaniti, da so dolžni storiti vse potrebno za zaščito žrtve kaznivega dejanja". Žrtev (v primeru mladoletne osebe pa zakonitega zastopnika) so policisti dolžni seznaniti z načinom izvajanja nadzora nad spoštovanjem ukrepa in jo med drugim podučiti, da o daljši odsotnosti z naslova bivanja obvesti območno policijsko postajo. Ta mora obvestiti pristojno policijsko postajo, na območju katere se žrtev zadržuje, ki za ta čas prevzame nadzor nad spoštovanjem ukrepa.

Za izvajanje nadzora nad spoštovanjem ukrepa prepovedi približanja določenemu kraju ali osebi in ravnanja v primeru njegove kršitve mora policija do konca januarja 2024 izdati enotna pojasnila za policiste.

"Zaradi ugotovljenih nepravilnosti, ki se nanašajo na (ne)nadzorovanje spoštovanja ukrepa prepovedi približanja, se do konca januarja 2024 izvedejo postopki ugotavljanja objektivne in subjektivne odgovornosti policistov na vseh organizacijskih ravneh," so glede Poklukarjevih navodil policiji še zapisali na MNZ-ju.

Ob tem na notranjem ministrstvu opominjajo, da kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost "predstavljajo hudo kršitev temeljnih človekovih pravic". Policija mora biti zato pri preiskovanju teh deliktov še posebej skrbna, ko so žrtve mladoletne osebe ali pripadniki drugih ranljivih skupin. Enako velja, ko so storilci teh dejanj osebe, ki jim je mladoletna oseba zaupana v učenje, vzgojo, zdravljenje, varstvo ali oskrbo. "Od policije se pričakuje hitra in učinkovita preiskava, ki v največji meri upošteva osebno integriteto žrtve, pri tem se je treba v največji meri izogibati sekundarni viktimizaciji," so še spomnili na MNZ-ju.

Nekdanji ravnatelj jeseniške osnovne šole in športni trener, ki je osumljen domnevnega spolnega napada na mladoletno deklico, ki je živela z njim, se je prejšnji ponedeljek zagovarjal na Okrožnem sodišču v Kranju. Po neuradnih informacijah časopisa Dnevnik naj bi priznal očitke tožilstva. Obsodili naj bi ga na tri leta in deset mesecev zapora. Sodišče naj bi narok za izrek kazenske sankcije razpisalo na začetku prihodnjega tedna.

PU Kranj konkretne zadeve ne komentira

Na PU Kranj konkretne zadeve ne komentirajo. Direktorica kranjske policijske uprave Melita Močnik je na neformalnem srečanju z novinarji, na katerem je pogovor nanesel tudi na preiskovanje kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost in na omenjeni nadzor dela gorenjskih policistov, povedala, da sama na nadzore vedno gleda pozitivno. Prav je namreč, da se zadeve preverijo in ugotovijo, ali je mogoče delati bolje, ter da se izdajo smernice, ki jih doslej ni bilo.

Glede preiskav kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost mladoletnikov, je pojasnila, da so te tudi za policijo velik zalogaj, v prvi vrsti zaradi zaščite žrtve, ki so v takšnem primeru še posebej ranljive. Tako v tem konkretnem primeru učitelja in trenerja kot v primeru iz taborniških vrst sta osumljenca človeka, ki naj bi jima mladoletniki zaupali in naj bi jim nudila varno zavetje.