Zadevo je ustno in pisno junija prijavila ravnatelju. Julija se je obrnila še na odvetnika. Konec avgusta pa je sledilo zaslišanje vseh vpletenih. Vsi so prejeli opomin. Za Anjo Sovič pa tri dni po zaslišanju na šoli ni bilo več dela. Foto: MMC RTV SLO
Zadevo je ustno in pisno junija prijavila ravnatelju. Julija se je obrnila še na odvetnika. Konec avgusta pa je sledilo zaslišanje vseh vpletenih. Vsi so prejeli opomin. Za Anjo Sovič pa tri dni po zaslišanju na šoli ni bilo več dela. Foto: MMC RTV SLO

Med ekskurzijo na Švedskem naj bi jo spolno nadlegoval sodelavec, zatem naj bi jo trpinčila še njegova žena, prav tako profesorica na tej šoli. Ko je zaradi tega iskala pomoč pri ravnatelju šole, pa je, kot pravi, ostala brez službe. Ravnatelj očitke zavrača, je pa potrdil, da je drugim zaposlenim poslal obvestilo, naj o zadevi ne poizvedujejo, saj lahko sicer ostanejo brez službe.

Učiteljica zgodovine na II. gimnaziji Maribor je konec marca dijake spremljala na Švedsko. "Šlo je predvsem za neprimerne izjave in tudi poskus dosega spolnega odnosa," je o dogajanju tam za TV Slovenija povedala Anja Sovič, nekdanja profesorica zgodovine na II. gimnaziji Maribor.

V šoli pa je bila nato, kot pravi, deležna še trpinčenja sodelavčeve žene, prav tako učiteljice na II. gimnaziji. "To je šlo tako daleč, da mi je gospa tudi grozila z življenjem. To je bila pika na i," je nadaljevala Sovičeva.

Zadevo je ustno in pisno junija prijavila ravnatelju. Julija se je obrnila še na odvetnika. Konec avgusta pa je sledilo zaslišanje vseh vpletenih. Vsi so prejeli opomin. Za Sovičevo pa tri dni po zaslišanju na šoli ni bilo več dela.

"Delavki nismo podaljšali pogodbe iz preprostega razloga, ker je zaradi zmanjšanega interesa dijakov za družboslovje zmanjkalo ur na področju geografije in zgodovine," je dejal Ivan Lorenčič, ravnatelj II. gimnazije.

"Kar je eklatantno zavajanje javnosti, saj je delavka že dobila razpored oziroma urnik za naslednje leto," je ravnateljeve navedbe komentiral odvetnik Sovičeve Urban Vrtačnik.

Ravnatelj Lorenčič o očitkih Sovičeve o nadlegovanju in trpinčenju pravi: "Ta vloga in obtožba mobinga nista upravičeni … izjava, ki jo je posredoval domnevni storilec mobinga, je čisto drugačna."

Hkrati pa je ravnatelj zaposlenim poslal obvestilo, naj o zadevi ne poizvedujejo, sicer lahko ostanejo brez službe. "To je bilo samo, na neki način, da jih opozorim, da ne bi zaradi nevednosti padli v neko neprijetno zgodbo," je še dejal ravnatelj.

Na vprašanje novinarke, ali je bil v stiku s sindikatom na II. gimnaziji, je Boris Radosavljevič, sindikalni predstavnik SVIZ-a, dejal: "Da, pa ne želijo o tem govoriti, zato ker imajo prepoved … tu gre za ustrahovanje, definitivno."

Odvetnik Sovičeve je na sodišče vložil tožbo, o dogajanju na II. gimnaziji pa so že obvestili tudi ministrstvi za šolo in delo.

Domnevno spolno nadlegovanje profesorice na II. gimnaziji Maribor