Foto: BoBo
Foto: BoBo

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so septembra končali del obsežne kriminalistične preiskave in na Specializirano državno tožilstvo podali kazenski ovadbi zoper sedem fizičnih oseb.

Ugotovili so, da sta dva osumljenca iz dveh gospodarskih družb z območja Policijske uprave Maribor v letih 2016 in 2017 odredila več plačil prejetih fiktivnih računov podjetij iz tujine. S sodelovanjem in pomočjo slovenskega državljana in štirih tujih državljanov so vsa prejeta denarna sredstva takoj zatem dvigovali z bančnih računov.

S kaznivimi dejanji so si osumljenci pridobili protipravno premoženjsko korist na škodo ene od gospodarskih družb za približno 480.000 evrov, na škodo druge gospodarske družbe pa za okoli 1.450.000 evrov.

NPU je osumljene tožilstvu ovadil zaradi suma storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja oziroma zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pranja denarja in ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Kot piše spletni Večer, gre za preiskavo, v katero naj bi bil vpleten mariborski podjetnik in davčni svetovalec Rok Snežič. Preiskave so lani marca potekale na območju mariborske in koprske policijske uprave ter na Hrvaškem in v BiH-u. V Mariboru so tedaj preiskovalci obiskali prostore podjetja Snežič davčni inženiring, na Ptuju pa prostore podjetja Rohrtech, ki so prostori nekdanjega imperija RM Vuk, še navaja Večer.