Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Šesterica je prvič sedla na zatožno klop pred štirimi leti in pol, po skoraj štirinajstih letih od nesreče so zdaj dočakali sodni epilog.

Prvostopenjsko sodišče je odločilo, da sta kriva delovodji Ernest Pušnik in Franc Šprajc, oba zaradi ogrožanja varnosti. Sodnik jima je izrekel leto dni pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo leto in šest mesecev. Toliko je zanju predlagalo tudi tožilstvo. Drugi štirje so oproščeni obtožb zaradi pomanjkanja dokazov, danes poročata Delo in Slovenske novice.

Konstrukcija se je porušila in zadela delavca

V nesreči sta umrla delavca, stara 51 in 35 let, oba državljana Bosne in Hercegovine na začasnem delu v Sloveniji. V času tragičnega dogodka sta bila na gradbišču in se pogovarjala, ko je upravljavec avtodvigala z nosilno verigo, ki je zanihala, zadel v več ton težko prečno kovinsko konstrukcijo, ki se je delno porušila in zadela delavca. Eden je umrl na kraju nesreče, drugi v bolnišnici.

Kot je spomnil Dnevnik, ki je o odločitvi sodišča prvi poročal prejšnji teden, je bila preiskava tragičnega dogodka dolgotrajna. Celjski kriminalisti so več ljudi iz treh gradbenih podjetij ovadili po treh letih ugotavljanja vzrokov delovne nesreče in zbranih obvestilih.

Na podlagi pregledane in zasežene dokumentacije, ugotovitev strokovnjakov inštituta za varilstvo, ogleda kraja nesreče in zbranih obvestil so kriminalisti kazensko ovadili odgovorne, ker naj bi opustili načrtovanje montaže konstrukcije in koordinacijo med posameznimi izvajalci del.

Tožilka je že vsem v primeru priznanja krivde ponudila pogojno obsodbo. Med drugim zato, ker je, kot je dejala sama, od dogodka minilo že toliko let in ker nekateri tudi še nikoli niso bili kaznovani. A nihče od omenjenih krivde ni želel priznati, zato se je začelo sojenje, ki je sodni epilog dobilo po štirih letih in pol ter le mesec dni pred štirinajsto obletnico tragične nesreče, je še spomnil Dnevnik.