Po navedbah agencije za varnost prometa se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa osemkrat poveča v primerjavi s treznim voznikom. Foto: BoBo
Po navedbah agencije za varnost prometa se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa osemkrat poveča v primerjavi s treznim voznikom. Foto: BoBo

Celjske policiste je voznik v četrtek obvestil, da na avtocesti voznica avtomobila med vožnjo v smeri proti Mariboru kaže očitne znake alkoholiziranosti. Nekaj po 19. uri so jo ustavili v Šentjurju, ko je že zapustila avtocesto. Preizkus z alkotestom je pokazal, da je imela v krvi dobrih 2,8 promila alkohola. Začasno so ji odvzeli vozniško dovoljenje in napovedali obdolžilni predlog. Pridržali pa je niso, saj si je uredila prevoz, so sporočili s PU-ju Celje, ki se občanu zahvaljuje za obvestilo.

Podobno alkoholizirano voznico osebnega vozila so v četrtek zvečer obravnavali tudi sevniški policisti. Zaradi nezanesljive vožnje so jo ustavili na Blanci in ugotovili, da gre za 39-letno kršiteljico, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, saj so ji ga že predhodno odvzeli zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov. Policisti so ji vozilo zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče, so sporočili s PU-ja Novo mesto.

Koroški policisti alkoholiziranega voznika ustavili šele z blokado

Pod vplivom alkohola je vozil tudi voznik, ki so ga v četrtek zvečer obravnavali koroški policisti. Voznik je na relaciji Dravograd-Slovenj Gradec vozil z neprilagojeno hitrostjo in storil več cestnoprometnih prekrškov, med drugim je v enosmerni ulici vozil v napačno smer, ni upošteval znakov policistov, ki so ga skušali večkrat ustaviti, prav tako je poskušal trčiti v policijsko vozilo.

Okoli 23. ure so ga uspeli ustaviti tako, da so v Starem trgu pri Slovenj Gradcu postavili blokado. Voznik je vozil pod vplivom alkohola, brez veljavnega vozniškega dovoljenja, na vozilu pa je imel nameščeni dve različni registrski tablici. Policisti so mu izdali plačilni nalog v višini 2290 evrov in napovedali obdolžilni predlog.

Tudi konjiški policisti so minulo noč obravnavali vinjenega voznika, ki so ga pridržali do streznitve, so med drugim še sporočili s PU-ja Celje. Vse udeležence v prometu pozivajo, naj vozijo odgovorno, naj spoštujejo predpise, hitrost vožnje naj prilagodijo omejitvam, razmeram na voziščih in svojim zmogljivostim ter naj nikar ne vozijo pod vplivom alkohola.

S PU-ja Celje pa so sporočili, da so v četrtek zvečer na avtocesti izven Celja, v smeri proti Mariboru, ustavili madžarskega voznika, ki je z osebnim avtomobilom znamke Ferrari pri omejitvi 130 km/h vozil s hitrostjo 226 km/h. Ob tem je ves čas, ko sta policista Specializirane enote avtocestne policije vozila za njim, vozil po prehitevalnem pasu. Vozniku je bila izrečena globa v višini 675 evrov in 9 kazenskih točk.

Ovadba voznika avtobusa, ki je na prehodu trčil v spuščeni zapornici

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da bodo sevniški policisti zaradi nevarnega ravnanja ovadili voznika avtobusa, ki je 27. maja poškodoval spuščeni polzapornici na zavarovanem prehodu ceste čez železniško progo in nadaljeval vožnjo.

Voznik avtobusa slovenskih registrskih oznak, ki je peljal po regionalni cesti v smeri Sevnice, je ustavil pred prehodom ceste čez železniško progo in kljub opozorilom speljal, trčil v spuščeno polzapornico in jo odlomil. Po prečkanju tirov je pri drugi polzapornici izstopil iz avtobusa, zapornico s fizično silo odstranil in nadaljeval vožnjo.

Policisti bodo voznika avtobusa ovadili na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja ogrožanja javnega prometa z nevarnim dejanjem ali sredstvom. Glede na kazenski zakonik se z zaporom do treh let med drugim kaznuje osebo, ki uniči ali poškoduje prometne naprave, prometna sredstva, prometne znake in naprave za signalizacijo ali ravna na drug podoben način in tako povzroči nevarnost za življenje ljudi ali premoženje velike vrednosti, so opomnili na policiji.