Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Za 26-letnega Eritrejca Andhoma Mussa je marca mariborsko okrožno sodišče odločilo, da je kriv poskusa uboja med napadom na rojaka avgusta lani pri integracijski hiši v Mariboru. Sodišče je ugotovilo, da je ponoči 11. avgusta lani s koničastim predmetom večkrat zabodel rojaka. Ko je ta pobegnil nazaj v stanovanje, naj bi mu sledil, a se je oškodovanemu uspelo še pravi čas zakleniti.

Sorodna novica Eritrejcu zaradi lanskega poskusa uboja štiri leta zapora in izgon

Sodnica mu je izrekla kazen štirih let zapora, sledila pa je tudi predlogu tožilstva za njegov izgon iz države.

A se je po poročanju Večera odvetnik obtoženega na sodbo pritožil. Višje sodišče je potrdilo obsodilno sodbo in kazen, izrečeno za poskus uboja, razveljavilo pa odločitev o izreku stranske kazni, saj naj bi bila ta preslabo utemeljena.

Eritrejec je iz domovine zbežal poleti leta 2017, v Slovenijo je prišel oktobra 2017 iz Italije v okviru kvot o delitvi prebežnikov med državami EU-ja. Januarja 2018 pa je dobil mednarodno zaščito.

Mariborsko okrožno sodišče je nato ponovno potrdilo stransko kazen izgon tujca iz države, saj tovrstno dejanje obtoženega po mnenju sodišča predstavlja nevarnost za državljane Slovenije. Izgnan naj bi bil po pravnomočnosti sodbe oziroma prestani zaporni kazni.

V prejšnji, razveljavljeni obsodbi, je sodnica odredila, da ne sme biti izgnan v Eritrejo, temveč lahko gre v kakšno drugo evropsko državo. Tokratna odločitev pa ni znana.