Na Policijski upravi Kranj so pojasnili, da je prvi dan gasilo 250 gasilcev, prvo noč 100, v torek čez dan 200, ponoči 120. Razen poškodb treh gasilcev prvi dan drugih nesreč na kraju ni bilo. Foto: BoBo
Na Policijski upravi Kranj so pojasnili, da je prvi dan gasilo 250 gasilcev, prvo noč 100, v torek čez dan 200, ponoči 120. Razen poškodb treh gasilcev prvi dan drugih nesreč na kraju ni bilo. Foto: BoBo

Kot je pojasnil poveljnik Gasilsko-reševalne službe Kranj in vodja intervencije Andraž Šifrer, delo gasilcev napreduje, saj jim je tretji dan požar uspelo omejiti. "To je informacija, ki prihaja s terena, tudi od pilotov Slovenske vojske." Uspešna omejitev požara je gasilce razveselila, je dodal Šifrer. "Sledi gašenje posameznih žarišč. Gre za požar, ki se lahko širi pod zemljo in pride na površje od 100 do 300 metrov stran. Zato je treba to območje zaliti, prekopati in pogasiti vsa manjša žarišča," je povedal za Televizijo Slovenija.

Na terenu je trenutno 260 gasilcev, ki bodo čez dan skušali pogasiti čim več žarišč požara. Ponoči bo tudi tokrat na terenu ostala gasilska straža, a bo nekoliko manjša kot preteklo noč. "Približno 20 gasilcev naj bi bilo na terenu, če bi se pojavilo kakšno novo žarišče." Gašenje izvajajo gasilci na terenu in štirje helikopterji Slovenske vojske.

Že ponoči se je požar nekoliko umiril, jutranji ogled z vrha pa je pokazal, da še vedno gori na od petih do šestih mestih na območju Babe. Poveljnik štaba Civilne zaščite Preddvor Aleš Drekonja je pojasnil, da je stanje boljše kot v torek. "Še vedno ostajajo posamezni odseki, kjer prihaja do izbruhov, je pa nočnim ekipam uspelo zadržati območje, da se ogenj ni širil," je poudaril.

"Na kraju požara v naravi v Potočah so razmere danes trenutno manj problematične kot zadnja dva dneva," so sporočili tudi s Policijske uprave Kranj, a opozorili, da so še vedno vidna posamezna žarišča, ki lahko znova povzročijo širjenje ognja.

Z ognjem nad Preddvorom na Gorenjskem se bojuje več kot 260 gasilcev

Nočna požarna straža bo v pripravljenosti

Drekonja je pojasnil, da se še pojavljajo posamezni izbruhi, ki pa jih ekipe na terenu takoj zatrejo. Padavine za zdaj večjega učinka še niso prinesle, je pa rahlo pršenje vsaj zmanjšalo prašenje. Zvečer in ponoči bo območje nadzirala 20-članska požarna straža, 40-članska ekipa pa bo čez noč v pripravljenosti v dolini, so sporočili iz Civilne zaščite Preddvor in dodali, da tudi štab ostaja v pripravljenosti, saj je nadaljevanje intervencije odvisno od tega, kaj bosta prinesla noč in tako težko pričakovani dež.

Nevarnosti za naseljena območja za zdaj ni, saj se ogenj in njegova žarišča zaradi vetra širijo po hribu navzgor, tako tudi evakuacija prebivalcev ni bila potrebna. Za zdaj za prebivalce prav tako ni nevarnosti zaradi dima, vendar se glede na vreme razmere lahko hitro spremenijo, so opozorili na Policijski upravi Kranj. Zato še vedno velja, naj se okoliški prebivalci ne zadržujejo zunaj in naj ne odpirajo oken.

Prav tako je še naprej prepovedano zadrževanje na območju intervencije in v okolici. Temperature na požarišču so zelo visoke, zelo nevarno pa je tudi v gozdu na širšem območju požara, so opozorili.

Intervencija poteka že tretji dan

Ponoči je širjenje požara skušalo preprečevati 110 gasilcev, v pripravljenosti pri Jelovici na Hribu pa jih je bilo še 45. Zjutraj so se ekipe gasilcev zamenjale. Trenutno je na terenu okoli 250 gasilcev, ne le z Gorenjskega, ampak tudi iz drugih gasilskih zvez. Pri gašenju že od jutra pomagajo tudi štirje helikopterji Slovenske vojske. Trije ves čas vozijo vodo, eden pa je v pripravljenosti in bo poletel, ko bo šel prvi napolnit gorivo.

Gozdni požar je od ponedeljka popoldne zajel okoli 700 hektarjev težko dostopnega in strmega terena, zato je pomoč iz zraka neprecenljiva, so sporočili z ministrstva za obrambo. Kot so pojasnili, sta helikopterja Slovenske vojske pomagala gasiti že v ponedeljek popoldne. Skupaj sta opravila 50 preletov območja požara in nanj odvrgla 50.000 litrov vode.

Helikopterji zajemajo vodo iz jezera Črnava. Helikopterji Bell 412 v enem naletu prenesejo do 1000 litrov vode, medtem ko večji Cougar naenkrat odvrže 2000 litrov vode. Za en cikel helikopter v povprečju potrebuje tri minute.

V torek je helikopterjem Slovenske vojske popoldne na pomoč priletelo še hrvaško letalo canadair, ki je večkrat pripeljalo vodo iz Bohinjskega jezera. V enem naletu je preneslo do 6000 litrov vode. Letalo je zvečer zaradi protokolov odletelo spet v Zadar, Slovenija pa je za njegovo pomoč zaprosila tudi danes. Kot je pojasnil Drekonja, je letalo v pripravljenosti, na pomoč pa bo priletelo, če bo treba. "Vsi z upanjem na težko pričakovani dež gledamo radarske karte," je poudaril. A za zdaj ga niso vključili v intervencijo.

Obstaja možnost, da bi se voda za gašenje lahko zajemala na območju Bohinjskega, Blejskega ali katerega drugega jezera. Zato policisti uporabnike vodnih površin prosijo, naj jih danes zaradi varnosti ne uporabljajo. Opozorilo velja tudi za jadralne padalce na teh območjih.

Kot je opozoril namestnik poveljnika štaba Civilne zaščite Preddvor Marko Bohinec, so razmere na terenu izredno zahtevne in nevarne. Skale se krušijo, teren je marsikje neprehoden. Na srečo v torek poškodb ni bilo, so pa ekipe nujne medicinske pomoči in gorske reševalne službe ves čas v pripravljenosti. Pogorelo je tudi nekaj opreme, cevi in orodja.

Požar nad Preddvorom še vztraja