Vodja Oddelka za gospodarsko kriminaliteto sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana Mitja Bartolme in Damjan Petrič, direktor Uprave kriminalistične policije. Foto: Zajem zaslona
Vodja Oddelka za gospodarsko kriminaliteto sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana Mitja Bartolme in Damjan Petrič, direktor Uprave kriminalistične policije. Foto: Zajem zaslona

"Kriminalisti PU-ja Ljubljana na podlagi izdanih odredb Okrožnega sodišča v Ljubljani izvajajo več kot 20 hišnih in osebnih preiskav ter zasege listinske dokumentacije zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti," je na novinarski konferenci preiskave pojasnil Mitja Bartolome, vodja Oddelka za gospodarsko kriminaliteto na PU-ju Ljubljana.

Preiskave po njegovih besedah potekajo na območjih Ljubljane, Celja, Kranja, Novega mesta, Nove Gorice in Kopra. "Kaznivega dejanja je osumljenih osem fizičnih oseb, starih od 40 do 55 let, vsi so državljani Slovenije, z dejanjem pa je bila oškodovana ena pravna oseba," je povedal Bartolome.

V akciji sodeluje več kot 90 kriminalistov in preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), preiskava pa intenzivno poteka že vse od sredine leta 2023, je nadaljeval vodja oddelka Bartolome in dodal, da je bilo do zdaj ugotovljeno, da so osumljenci in zastopnik pravne osebe oškodovali gospodarsko družbo z območja Ljubljane.

V letih 2020 in 2021 so si pridobili protipravno premoženjsko korist tako, da so sklenili škodljivo pogodbo v vrednosti več kot 6.000.000 evrov, pri tem pa so si pridobili protipravno premoženjsko korist več kot 3.000.000 evrov.

Bartolome je pojasnil še, da v okviru preiskav ni bila pridržana nobena oseba, prav tako osumljencev do zdaj še ni obravnavala policija. Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 2. odstavku 240. člena kazenskega zakonika je predvidena kazen zapora od enega do osmih let.

Telekomovi posli s strankarsko televizijo SDS-a

Po neuradnih informacijah preiskujejo Telekomove posle s strankarsko televizijo SDS-a iz obdobja Janševe vlade.

V Telekomu Slovenije so povedali, da so se zjutraj na sedežu družbe oglasili predstavniki Policijske uprave Ljubljana. "Pri tem Telekom Slovenije ni predmet postopka, s preiskovalci pa sodelujemo in jim bomo dali na voljo želeno dokumentacijo," so dejali. Dostop do Telekomovih poslovnih prostorov je spet mogoč, delo in vse dejavnosti v družbi potekajo kot običajno, so dodali.

Kriminalisti naj bi po poročanju spletnega portala Necenzurirano preiskovali posle Telekoma s televizijo Nova24TV. Direktor Nova24TV Boris Tomašič je zjutraj na omrežju X sporočil, da je policija vstopila v prostore Nova24TV z nalogom za hišno preiskavo in da so mu zasegli telefon in prenosni računalnik.

Kot razlog za preiskavo je navedel prijavo "v politične namene zlorabljene" preiskovalne komisije DZ-ja, ki preiskuje domnevno nezakonito financiranje političnih strank.

"V policiji zavračamo pavšalne navedbe o politizaciji"

Na to se je odzval direktor Uprave kriminalistične policije Damjan Petrič, ki je zatrdil, da je slovenska policija strokovna institucija, ki svoje delo opravlja strokovno, zakonito, samostojno in neodvisno. "V policiji zavračamo pavšalne navedbe o politizaciji, saj nihče ne vpliva na delo policije in ne določa, katero zadevo naj obravnavamo, kako naj zadevo obravnavamo in kdaj naj to zadevo obravnavamo." Po njegovih besedah so kriminalisti, ki preiskujejo kazniva dejanja, pri svojem delu popolnoma samostojni in neodvisni, delo opravljajo na podlagi trenutno veljavne zakonodaje, kriminalistične stroke in v sodelovanju z državnim tožilcem.

"Policija je dolžna preiskovati vsa kazniva dejanja ne glede na aktualno družbeno dogajanje, ne glede na to, kdo so storilci, kdo so oškodovanci in tudi za katere sume posameznih kaznivih dejanj gre," je poudaril. Pojasnil je, da predkazenske postopke najzahtevnejših oblik gospodarske ali organizirane kriminalitete usmerjajo izključno za to pristojni državni tožilci.

"Zahtevne kriminalistične preiskave intenzivno potekajo v daljšem časovnem obdobju, tudi nekaj let, saj je treba opraviti veliko število razgovorov ter pri tem pridobiti in preučiti ogromno dokumentacije. Policija mora zbrati dovolj kakovostne dokaze, na podlagi katerih se pridobivajo odredbe za posamezna preiskovalna dejanja. Te odredbe izdajajo sodišča in takšne preiskave potekajo tudi danes," je še dodal.

Izjava o policije o preiskavah v Telekomu in Novi 24TV

Zelo narobe je, da z javnim denarjem financiramo strankarska glasila

Nesprejemljivo je, da z javnim denarjem financiramo strankarska glasila oz. instrument SDS-a za širjenje lastne propagande, je ob odmevnih preiskavah na Telekomu Slovenije in Novi24TV poudarila predsednica preiskovalne komisije DZ-ja, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja strank, Tamara Vonta. Pojasnila je, da s preiskavami ni bila seznanjena, temveč je zanje izvedela od novinarjev. "O preiskavah ne vem nič, bilo bi hudo narobe, če bi kaj vedela o tem. Pustimo tistim, ki so pristojni, da naredijo svoje delo," je poudarila.

Tamara Vonta je spomnila tudi na vmesno poročilo preiskovalne komisije DZ-ja, v katerem je ta med drugim ugotovila, da nekatera podjetja, med njimi NovaTV24.si in Nova hiša, delujejo kot obvodni računi stranke SDS. "Komisija ugotovljene sume kaznivih dejanj naznani pristojnim organom. Tako se je delalo v preteklosti in tudi zdaj," je poudarila Vonta.

Na novinarsko vprašanje, kakšne nepravilnosti je preiskovalna komisija ugotovila glede medijske hiše Nova24TV, pa je odgovorila, da se je komisija v vmesnem poročilu osredotočila predvsem na vprašanje retransmisije. Dodatno je bilo odprtih še nekaj drugih zadev, "ki so tudi sporne", je dejala.

"Zelo narobe je, da z javnim denarjem financiramo strankarska glasila, če sem čisto konkretna, financiramo instrument SDS-a za širjenje svoje propagande. To je zame nesprejemljivo. Tudi če preiskave ne bodo privedle do kazenske odgovornosti, pa zagotovo lahko govorimo o politični odgovornosti in to je ključno," je poudarila. Očitek predsednika SDS-a Janeza Janše, da je na policijsko preiskavo vplivala politika, je zavrnila.

Janša Golobu očita zlorabo policija, kar Golob zanika

Janša je v soočenju s premierjem Robertu Golobom na N1 današnje preiskave označil za "škandal brez primere", ki po njegovem vzbuja sum na politično zlorabo policije, deloma pa tudi preiskovalnega sodstva. Golob je poudaril, da spoštuje neodvisno delo preiskovalnih organov in verjame, da se je policija preiskav lotila v skladu z zakonodajo in na podlagi dejansko ugotovljenih sumov. Poudaril je, da se v Sloveniji in Evropi danes srečujemo z resnimi izzivi na področju neodvisnosti medijev, še posebej takrat, ko je njihovo lastništvo v "nenavadnih rokah". Mediji, ki jih ustanovijo politične stranke, pa so po njegovem mnenju namenjeni propagiranju strankarskih idej.

Janša mu je očital, da so preiskave na Nova24TV "poskus zastraševanja in utišanja medija, ki ni po volji vladi", Golob pa mu je odvrnil, da niso povezane z medijsko svobodo, pač pa z načinom financiranja. "Milijoni iz državnega podjetja so šli na točno en strankarski medij. Ko bo to jasno, bo zgodba verjetno drugačna tudi v javnosti," je še dejal Golob.

Janša je ugovarjal, da je Nova24TV ni strankarski medij, da je registriran in da stranka z njim ne upravlja neposredno, člani pa da so prispevali le začetni kapital. "Je pa to medij, ki je kritičen do te vlade in ki je je naklonjen sedanji opoziciji. In to vas moti," je dejal.

Golob se je odzval tudi na Janšev očitek, da današnje preiskave vzbujajo sum politične zlorabe državnih organov, in dejal, da se je to dogajalo v času Janševega mandata, ko so z zlorabo državnega organa, urada za preprečevanje pranja denarja, brskali po bančnih računih, med katerimi so bili tudi bančni računi novinarjev in medijskih lastnikov.

Kadar koli bi se izvedle te preiskave, hišne ali kakršne koli, bi bilo politično napačno, je očitke, da hišne preiskave na Nova24TV in Telekomu sovpadajo z evropskimi volitvami, zavrnila nekdanja predsednica preiskovalne komisije DZ-ja Mojca Šetinc Pašek. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Kadar koli bi se izvedle te preiskave, hišne ali kakršne koli, bi bilo politično napačno, je očitke, da hišne preiskave na Nova24TV in Telekomu sovpadajo z evropskimi volitvami, zavrnila nekdanja predsednica preiskovalne komisije DZ-ja Mojca Šetinc Pašek. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

Čas preiskav nikoli ne bi bil primeren

Tudi nekdanja predsednica preiskovalne komisije DZ-ja Mojca Šetinc Pašek je zavrnila navedbe predsednika SDS-a, da hišne preiskave časovno sovpadajo oziroma potekajo tik pred junijskimi volitvami v Evropski parlament. "Politične korelacije, kot jo vidijo v stranki SDS, sama ne vidim na tak način," je poudarila. NPU si sam odreja delo, pri tem jih usmerja Specializirano državno tožilstvo, je dodala.

Šetinc Pašek meni, da čas za preiskave v očeh predsednika SDS-a nikoli ne bi bil pravi. "Kadar koli bi se izvedle te preiskave, hišne ali kakršne koli, bi bilo politično napačno oz. bi bil čas napačen. Če bi bile preiskave prihodnji teden, verjetno še toliko bolj, ker bi bili še bližje volitvam. Če bi bile preiskave po volitvah, pa bi verjetno v stranki, ki se ji obeta zmaga, govorili, da gre za maščevanje," je prepričana.

Bolj kot za vprašanje časovne povezave med preiskavami in evropskimi volitvami gre po mnenju Šetinc Pašek za vprašanje, kdo bo politično kapitaliziral današnje hišne preiskave NPU-ja, ali bo to Gibanje Svoboda ali SDS.

"Kot vidim že od zgodnjega jutra, so na družbenih omrežjih najbolj dejavni predstavniki stranke SDS, njihov prvak, ki samega sebe v tej zgodbi predstavlja kot žrtev. Glede na zbrano dokumentacijo v preiskovalni komisiji pa vam še enkrat z gotovostjo trdim, da vsaj pri obeh izrečenih temah, se pravi tako pri pogodbi Telekoma kot pri madžarskem financiranju, stranka SDS in njen prvak nista žrtev," je poudarila in pojasnila, da so priče, ki so jih na komisiji zasliševali za zaprtimi vrati, govorile o velikih pritiskih nanje in grožnjah, "tudi zelo izrecnih grožnjah". "Vpletene pa so bile znane osebe iz nadzornih odborov Telekoma, tako da je mogoče, da se ta preiskava usmerja tudi v ta del, v te izrečene grožnje nekaterim posameznikom znotraj Telekoma," je poudarila.

Stavba Telekoma Slovenije v Ljubljani Foto: MMC RTV SLO
Stavba Telekoma Slovenije v Ljubljani Foto: MMC RTV SLO

"Nihče iz Nove24TV ni med osumljenimi"

Portal Nova24TV je poročal, da policijska preiskava ni usmerjena zgolj v prostore Nova24TV, temveč tudi v dom direktorja Tomašiča. "Pod odredbo, ki odreja preiskavo stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov ter avtomobilov, je podpisana sodnica Mojca Kocjančič," so navedli in dodali, da preiskave potekajo tudi na sedežu Telekoma in pri nekdanjih članih uprave ter drugih osumljenih.

Po poročanju spletne strani Nova24TV preiskave potekajo tudi pri nekdanjih članih uprave Telekoma ter osumljenih Tomažu Seljaku, Vidi Žurgi, Matjažu Beričiču, Špeli Fortin, Tomažu Jontesu, Blažu Rantu, Samu Ošini, Petru Jegliču, Daliborju Kosmini, Tomažu Taškarju in Aniti Knežević Kregar, ki so po navedbah televizije osumljeni kaznivega dejanja zlorabe položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju.

Odvetnik Nove24TV Janez Stušek je v izjavi za medije povedal, da je bila hišna preiskava na Novi24TV opravljena na podlagi odločbe Okrožnega sodišča v Ljubljani. Pri tem je poudaril, da ne pravna oseba, ne Nova24TV, ne nihče iz Nove24TV niso med osumljenimi. "Hišna preiskava je bila opravljena pri tretjih osebah, ki bi lahko morebiti imele v posesti relevantne informacije zoper osumljene," je dodal Stušek.

Preiskava poslov Nova24TV in Telekoma

Po poročanju spletnega portala Necenzurirano policija preiskuje posle iz obdobja zadnje Janševe vlade, ko sta Telekom Slovenije vodila Tomaž Seljak in pozneje Cveto Sršen, nekdanji kandidat SDS-a za župana Krškega, ki je bil za predsednika uprave Telekoma Slovenije imenovan marca 2021.

Telekom je po poročanju portala takrat Nova24TV začel plačevati nesorazmerno visoko nadomestilo za distribucijo programov glede na merilo gledanosti. V letu in pol naj bi podjetju iz Telekoma nakazali skoraj 1,5 milijona evrov. Tudi po Sršenovem odhodu prvi program Nova24TV ostaja na osmem mestu v Telekomovi programski shemi, navaja portal.

Omenjena preiskovalna komisija je v vmesnem poročilu, ki ga je DZ sprejel konec novembra lani, med drugim ugotovila, da nekatera podjetja, med njimi NovaTV24.si in Nova hiša, ta izdaja omenjeno televizijo, delujejo kot obvodni računi stranke SDS in da je to torej politični in poslovno-finančni projekt te stranke. Med drugim naj bi v modelu financiranja sodelovali funkcionarji stranke na lokalni in državni ravni, posamezniki s finančnim interesom, pa tudi madžarski kapital. Ob sprejemanju poročila je zdaj že nekdanja predsednica komisije Šetinc Pašek napovedala, da bo komisija ugotovljene sume kaznivih dejanj naznanila pristojnim organom.

ZNP obsoja kriminalistične preiskave na Nova24TV

Oglasilo se je Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) in sporočilo, da obsoja hišne preiskave kriminalistov na Nova24TV, saj menijo, da so se zgodile na podlagi prijave s strani parlamentarne komisije, ki je bila po njihovem mnenju "ustanovljena za obračunavanje z največjo opozicijsko stranko SDS in mediji, ki so tej stranki blizu". Po oceni ZNP-ja gre pri preiskavah za poskus ustrahovanja in utišanja do oblasti kritičnih medijev.

90 kriminalistov opravlja 20 hišnih preiskav, tudi na Telekomu in Novi24 TV