Planinko so rešili z uporabo pnevmatske dvigovalne blazine. Foto: Policija
Planinko so rešili z uporabo pnevmatske dvigovalne blazine. Foto: Policija

Planinka je pri vzpenjanju po zelo zahtevni poti proti Mangartu na okoli 2400 metrih nadmorske višine prijela za večjo, približno pol kubičnega metra veliko skalo, ki se je na spolzki podlagi premaknila in jo stisnila ob steno. Njena noga se ji je pri tem ujela med steno in skalo, tako da je ni mogla izvleči.

Reševanje je potekalo skoraj pet ur, reševalnim ekipam pa je uspelo nogo planinke rešiti z uporabo pnevmatske dvigovalne blazine. Za zdaj kaže, da ima le lažje poškodbe. Reševanje so oteževali izredno slabo vreme, dež, veter in kraj nesreče, ki tudi v idealnih razmerah velja za nevarnega, so povedali na Policijski upravi Kranj. Mangart namreč velja za zelo zahtevno goro, na kateri se zaradi padajočega kamenja, odloma skal, snežišč, padcev in zdrsov vsako leto zgodi več nesreč, rešujejo pa tudi zaplezane plezalce, so opozorili.

Planinko so s skupnimi močmi rešili ekipa za helikoptersko reševanje na Brniku z gorskim reševalcem, zdravnikom in policistom gorske enote, posadka vojaškega helikopterja, bovški gorski reševalci in pripadniki PGD-ja Bovec.