Nasilno dejanje so pri knjigarni, ki je last založbe VigeVageKnjige, takoj prijavili policiji, ta pa je po navedbah založbe ravnala korektno, se takoj odzvala in na kraj dogodka poslala patruljo, ki je napravila zapisnik.

Na mariborski policiji so za STA potrdili, da so nedavno prejeli prijavi dveh kaznivih dejanj – v enem primeru gre za kaznivo dejanje tatvine, v drugem primeru se prijava nanaša na sum storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. V obeh primerih še zbirajo obvestila.

Ob tem so še navedli, da morajo biti za obstoj kaznivega javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti izpolnjeni zakonski znaki v skladu z 297. členom kazenskega zakonika, tatvina zastave sama po sebi pa ne izpolnjuje zakonskih znakov navedenega kaznivega dejanja.

Dodali so še, da imajo v policiji ničelno toleranco do vsakršnih oblik kaznivih ravnanj, v tej zvezi še posebej, če gre za sum kaznivih ravnanj javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, in vsakršno naznanjeno ali zaznano kaznivo ravnanje obravnavajo celovito in s ciljem, da storilce tovrstnih dejanj odkrijejo in ustrezno obravnavajo.

Mladenič v jopici s kapuco in masko na obrazu

Po navedbah vodje knjigarne Mariborka je mavrično zastavo nad vhodom knjigarne odstranil fant, star od 15 do 17 let, ki se je, odet v temen spodnji del trenirke in temno jopico s kapuco čez glavo in masko na obrazu, priplazil do vrat in odtrgal zastavo. Nato je pobegnil s kolesom, ki je bilo parkirano v bližini.

Pri založbi VigeVageKnjige ob tem poudarjajo, da gre za nasilno dejanje, jasno uperjeno zoper manjšino, v podporo kateri so pred knjigarno tudi izobesili zastavo. "Pripada ji tudi nekaj naših sodelavk in sodelavcev. Dejanje razumemo kot akt sovraštva, ki ga je storilec očitno vnaprej načrtoval, kot jasno provokacijo in kot strahopetno gesto z namenom zastraševanja," so še zapisali.