Skala je ob močnem nalivu v jamo zdrsnila okoli 15. ure. Foto: Igor Brenko (JZS)
Skala je ob močnem nalivu v jamo zdrsnila okoli 15. ure. Foto: Igor Brenko (JZS)

Ujeta jamarja, oba sta člana ajdovskega jamarskega društva in prebivalca okoliških krajev, sta imela na srečo s seboj prenosni telefon, pri vhodu pa tudi signal, da sta lahko poklicala pomoč. Na pomoč so jima prihiteli domači jamarji, med katerimi so tudi trije jamarski reševalci, ter dva pripadnika občinskega štaba Civilne zaščite Ajdovščina. Skupno je bilo na terenu sedem ljudi, je še povedal predsednik Jamarske zveze Slovenije Igor Benko.

Ker je vhod v podzemno jamo, ki zaradi raziskovanja niti še nima imena, na precej težko dostopnem terenu, je potekalo reševanje s pomočjo vitla. Reševalci so poskusili premakniti skalo, da je bil vhod dovolj širok in prehoden, kar je omogočilo izhod ujetima jamarjema, ki sta se med reševalno akcijo umaknila globlje v jamo.

Po navedbah predsednika jamarske zveze so morali reševalci skalo najprej dvigniti meter visoko, da so jo lahko nato premaknili horizontalno in omogočili izhod. Kot je povedal za Televizijo Slovenija, je obstajala bojazen, da bi skala med premikanjem zdrsnila globlje, kar bi lahko dodatno otežilo in podaljšalo reševanje. A končalo se je srečno.

Skala zaprla vhod v jamo - v njej ujeta dva jamarja