Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kot poroča portal 24 ur, naj bi na eni izmed dolenjskih osnovnih šol učitelj spolno napadel učenca, prek družbenih omrežij naj bi mu pošiljal neprimerne videe in fotografije.

Novembra je Policijska uprava Novo mesto obvestila Inšpektorat Republike Slovenije za šolstvo, da obstaja utemeljen sum, da je učitelj storil očitana kazniva dejanja (kaznivo dejanje prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva in kaznivo dejanje spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let), poroča portal. Inšpektorica je učitelju izrekla suspenz in tako preprečila njegove nadaljnje stike z otroki v šoli. Učitelj naj bi se na odločitev inšpektorata sicer pritožil, a je pristojno ministrstvo pritožbo zavrnilo.

Inšpektorat za šolstvo je pozneje ugotovil, da ravnateljica šole, na kateri je bil učitelj zaposlen, ni ustrezno ukrepala. Policije ni obvestila pravočasno, prav tako ni pregledala neprimerne vsebine, s katero je bila seznanjena, in zoper zaposlenega ni sprejela nobenih delovnopravnih ukrepov. Inšpektorat zato ravnateljici očita predvsem, da učencev ni ustrezno zaščitila. Zoper ravnateljico je bila zato podana kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivega dejanja opustitve ovadbe kaznivega dejanja ali storilca.

Kljub temu svet zavoda ravnateljico podpira, učenec, ki je bil deležen nadlegovanja, pa naj bi bil v šoli stigmatiziran. Zadnja dva meseca letošnjega šolskega leta se je z zdravniškim opravičilom šolal na daljavo.

Inšpektorat je za 24 ur tudi razkril informacije, da naj bi učitelj kljub suspenzu večkrat obiskal šolo, se po njej sprehajal in govoril z otroki. Ravnateljica je za portal navedbe zanikala in naštela ukrepe, ki jih je šola zaradi primera uvedla. "Menim, da smo naredili vse za zaščito žrtve in preostalih otrok na šoli," je dejala.