Kadivec in Stanojević sta kriva protipravnega odvzema prostosti, je odločila sodnica. Foto: Shutterstock
Kadivec in Stanojević sta kriva protipravnega odvzema prostosti, je odločila sodnica. Foto: Shutterstock

Danijela Božića so ugrabili 15. novembra 2019 v Ankaranu, potem ko je v ta kraj pripeljal svojega prijatelja Žarka Tešanovića in z njim še Klemna Kadivca. Ko so prispeli tja, je Kadivec usmeril Božića proti drugemu avtomobilu, s katerim so se pripeljali Stanojević in še neugotovljeni sostorilci. S tem je osamil slepega Tešanovića, ki sta ga nato Kadivec in Stanojević fizično napadla. To so opazili mimoidoči in poklicali policijo, ki je napadalca prijela. Sostorilci so medtem odpeljali Božića na Okroglo pri Naklem, kjer živi Dragan Čikojević. Čez dva tedna so Božića našli umorjenega.

Očitano kaznivo dejanje ugrabitve je sodnica prekvalificirala v protipravni odvzem prostosti. Božiću je bila po ugotovitvah sodnice prostost odvzeta na grozovit način. Dejansko je bila izvršena tudi ugrabitev Tešanovića, ki pa so ga policisti po nekaj minutah rešili.

Za kaznivo dejanje hudodelskega združevanja jih ni spoznala za krive, ker je po nedavni sodbi vrhovnega sodišča mogoče takšno obsodbo izreči le, če ni dejanske izvršitve kaznivega dejanja, ki je cilj združevanja.

Čikojević oproščen

Čikojeviću je tožilstvo očitalo le hudodelsko združevanje in je bil tako oproščen. Obdolženci so bili oproščeni tudi obtožb v povezavi z nezakonito posestjo orožja. Sodba še ni pravnomočna. Tožilstvo pa je po poročanju Kanala A napovedalo pritožbo.

Zadnji narok je sodnica izpeljala kljub številnim pripombam obrambe. "Že zadnjič smo povedali, da je dokazni postopek sklenjen. Glede tega, da gre za nova dejstva, nove dokaze, imamo lahko različna stališča," ampak ta dejstva bi lahko obravnavali le, če bi bila pomembna. "Ugotovila sem, da ni tako," je obrazložila, zakaj je zavrgla vlogo za vnovično odprtje dokaznega postopka.

Uradno je sodnica ugotovila še, da Stanojević ni izkoristil možnosti za podajo zaključne besede. Prejšnji teden se je odločila podaljšati glavno obravnavo prav zato, da bi mu to omogočila. Tako kot že od aprila, ko so ga izpustili iz pripora, pa Stanojevića tudi danes ni bilo na sodišče.

Njegov zagovornik Branko Gvozdić je dejal, da je zdravnik v Črni gori predpisal njegovi stranki dva tedna strogega mirovanja in da bo morda potreben operativni poseg. Predlagal je odložitev obravnave do dneva, ko bo sposoben priti v Slovenijo.

Zavlačevanje postopka

Sodnica je soglašala s tožilko Tamaro Pahor, da se od prejšnjega tedna okoliščine niso spremenile in da bi lahko obtoženec v tem času podal zagovor po drugi poti. Ocenila je, da je to "očitno neutemeljena zahteva, namenjeno zavlačevanje postopka in spodkopavanje avtoritete sodišča."

Kadivec ni želel prisostvovati razglasitvi sodbe, zato so ga že prej odpeljali nazaj v pripor v Ljubljano. Tako kot na prejšnjih narokih je bil odsoten tudi Čikojević. Vnovično odprtje dokaznega postopka so zagovorniki vseh treh obtožencev danes zahtevali, ker naj bi na sodišču v Ljubljani, kjer poteka ločeno sojenje v zadevi Kavaški klan z nekaterimi istimi obdolženci, prišli na dan novi podatki o namestitvi naprav GPS v avtomobile, ki naj bi jih za izvršitev kaznivih dejanj najeli obdolženci.

Gvozdić je zahteval tudi izločitev sodnice. Ta je dejala, da takšne vloge vsebinsko ni treba presojati, saj je po njenih besedah več kot očitno, da je ta manever obrambe namenjen izključno zavlačevanju postopka. "Če bi take zadeve vsebinsko obravnavali, bi onemogočili sodiščem, da odločajo o zadevah brez pritiskov", je dodala.

Gvozdića in odvetnico Fincinger, ki Stanojevića zastopa na sojenju v Ljubljani, je sodnica pozvala, naj glede na to, da očitno imata stik z njim, obvestita Stanojevića, da mu poskuša ljubljansko sodišče vročiti sodna pisanja, in naj priskrbita sodišču naslov njegovega bivališča. Gvozdić je izjavil, da obdolženec verjetno ne more odpreti vrat poštarju, ker ima predpisano strogo mirovanje.