Pavlin naj bi družbo Kovintrade oškodoval za slabe štiri milijone evrov. Foto: Shutterstock
Pavlin naj bi družbo Kovintrade oškodoval za slabe štiri milijone evrov. Foto: Shutterstock

Celjsko tožilstvo je na tamkajšnje sodišče obtožnico zoper Pavlina vložilo že aprila lani, sodišču pa mu je vse do danes še ni uspelo vročiti, saj naj bi Pavlin izginil neznano kam in za sodno pošto ni dosegljiv na nobenem naslovu več. Krožijo pa neuradne informacije, da naj bi pobegnil v Dubaj. Ali to drži, ni mogoče preveriti. Sodišče mu skuša obtožnico vročiti tudi prek njegovega odvetnika, za zdaj še neuspešno. Pogojev za razpis mednarodne tiralice za zdaj še ni, pravijo na celjskem sodišču.

Ne uspe jim vročiti obtožnice

"Glede kazenske zadeve zoper obdolženega Mitjo Pavlina sporočamo, da obtožnica še ni pravnomočna, saj obdolženega ni na do zdaj znanih naslovih v Republiki Sloveniji. Opravilo se je že več poizvedb pri Policijski upravi Celje, na Sektorju kriminalistične policije o tem, kje je obdolženi, in je tudi razpisan ukrep iskanja v zvezi s sporočitvijo njegovega naslova. Sodišče mu poskuša vročiti obtožnico prek njegovega zagovornika in je bila podana tudi že urgenca glede vročitve prek zagovornika," pojasnjuje direktorica Okrožnega sodišča v Celju Ksenija Ručigaj.

Eden od razlogov za skrivanje in izmikanje sodni pošti je verjetno tudi zavarovanje premoženja, saj so Pavlinu in njegovi partnerici Damjani Štante, sicer upravnici večstanovanjskih stavb, ki vodi celjsko podjetje Hiša prava, blokirali premoženje za več kot milijon in pol evrov, na bančnih računih in dve luksuzni nepremičnini, na Obali in v središču Celja. Ukrep začasnega zavarovanja zahtevka za odvzem premoženjske koristi pa lahko traja le tri leta po vložitvi obtožnice. Pavlina torej ni nikjer, obtožnica ni pravnomočna, ker mu je ne morejo niti vročiti, sojenje se ne more začeti, rok za začasno zavarovanje premoženja pa poteče aprila 2025.

Za tiralico še ni pogojev

Na celjskem sodišču preverimo, zakaj ne razpišejo mednarodne tiralice, če ga v Sloveniji ne najdejo, govori pa se, da je v Dubaju. "Pogojev, ki jih za razpis mednarodne tiralice zahteva zakon, za zdaj še ni. Obtoženi Pavlin ni bil zaslišan v preiskavi, obtožnica mu še ni bila vročena in ni pravnomočna, zaradi njegove nedosegljivosti pa zastaranje v tej zadevi ne teče. Ko pa bodo za to izpolnjeni zakonski pogoji, pa bo sodišče v skladu z določili Zakona o kazenskem postopku ukrepalo," odgovarja predsednica Okrožnega sodišča v Celju Petra Giacomelli.

Namesto v Minsk naj bi denar romal na Pavlinove bančne račune v Švico

Celjsko tožilstvo Pavlinu v obtožnici očita kaznivo dejanje zlorabe položaje, s spornimi posli na škodo podjetja pa naj bi si pridobil protipravno premoženjsko korist 3,8 milijona evrov, so že lani za našo televizijo potrdili na tožilstvu. Okoristil naj bi se v času, ko je bil v družbi Kovintrade zadolžen za njihove trge v Rusiji, Belorusiji in Ukrajini. S fiktivnimi pogodbami naj bi poskrbel, da je denar iz družbe, za katero je delal, romal tudi na njegove bančne račune v tujini. Z revizijo poslov so v podjetju pozneje ugotovili, da naj bi Pavlin podpisoval anekse k pogodbi o trgovskem zastopanju tudi z neobstoječo družbo v Minsku, ki naj bi bila že zdavnaj izbrisana iz državnega registra pravnih oseb v Belorusiji.

Družba Kovintrade pa naj bi tudi po tem še vedno plačevala provizije za storitve, ki sploh niso bile opravljene. In plačila tudi niso šla na račun družbe v Minsk, ampak na bančni račun v Švico, za katerim naj bi se kot ekonomski upravičenec skrival prav osumljeni Mitja Pavlin. Celjsko podjetje, za katero je delal Pavlin in bil svoj čas celo član uprave, naj bi tako dejansko polnilo tudi njegove bančne račune. V Kovintradu so najeli sodnega izvedenca, ki je pregledal vse poslovne listine, ki naj bi jih podpisoval Pavlin. Zadevo so nato predali policiji. Nacionalni preiskovalni urad je pri Pavlinu hišne preiskave opravil že leta 2019, prav tako tudi finančno preiskavo, nato pa so mu zamrznili še milijonsko premoženje in ga kazensko ovadili.

Prestižne nepremičnine in dosmrtna služnost

Preiskovalci so zavarovali tudi premoženje, ki je bilo formalno sicer v lasti njegove partnerice, podjetnice Damjane Štante. Družina je najprej živela v prestižnem stanovanju na strehi stanovanjskega bloka sredi Celja, velikem več kot 350 kvadratnih metrov, nato pa so se preselili v luksuzno vilo na Obalo, točneje v Portorož, kjer so sosedje znanega obsojenca Roberta Časarja. Hišne preiskave so imeli na obeh naslovih. Na obeh nepremičninah, kjer je bila uradno lastnica Štante, je sodišče vpisalo zaznambo prepovedi odtujitve in obremenitve. Pavlin pa ima vpisano služnost do smrti.

"Ne razumejo sistema podkupnin"

Aprila lani je obdolženi Mitja Pavlin zadevo komentiral takole: "Obtožnice še nisem prejel in je zato ne morem komentirati. Hišo v Portorožu sva s tedanjo partnerico kupila vsak polovico, in sicer izključno s prihranki, sredstvi od prodaje vrednostnih papirjev in posojili, kar je bilo iz razpoložljive dokumentacije lepo razvidno. Sodišče tega žal ni upoštevalo in je vseeno odredilo zavarovanja. Enako je bila tudi nepremičnina v Celju kupljena s prihranki in posojili. Glede navedb oškodovanja pa gre za nerazumevanje specifike poslovanja v nekdanjem SZ-ju pred 20 in več leti, kjer je bilo za sklepanje poslov treba izplačevati provizije, kar je s tedanjim vodstvom bilo usklajeno. Drugače takšno poslovanje z izplačevanjem provizij pač ne bi moglo potekati dobrih 20 let. Tožilstvo zdaj vse to označuje kot oškodovanje, pa čeprav so bili vsi posli, za katere so se izplačevale provizije, izjemno dobičkonosni in so družbi Kovintrade prinašali visok dobiček," je v elektronskem sporočilu zapisal Pavlin in dodal, da je bilo tedanje vodstvo družbe Kovintrade seznanjeno, da je bilo na trgih nekdanje Sovjetske zveze za posle treba dajati provizije.

Ali bo tudi njemu uspelo izigrati sodni sistem do te mere, da bo poteklo zavarovanje premoženja in bo spet razpolagal z vsemi milijoni, ki jih je pridobil nezakonito, bo jasno že čez dve leti.