Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO
Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO
Sodnik odredil pripor za voznika, ki je do smrti zbil dva pešca

Jan Korošec je 8. marca 2019 v Ljubljani povzročil prometno nesrečo, v kateri sta umrla pešca, za kar so mu januarja lani izrekli enako kazen, a je višje sodišče novembra sodbo razveljavilo.

V ponovljenem sojenju se je sodnica Špela Koleta poglobila v čas pred nesrečo. Izkazalo se je, da se je Korošec takrat zabaval s prijateljema v stanovanju enega od njih. Tja se je pripeljal z avtom in se na tak način tudi nameraval vrniti, je prepričana sodnica. Prijatelja sta povedala, da so veliko pili, zanikala pa uživanje drog. Sodnica je sklenila, da se je v neprištevno stanje spravil sam in da ga nihče ni silil piti in se drogirati.

Sodnica je menila, da je kot dolgoletni odvisnik vedel, kako substance, ki jih je zaužil, vplivajo na sposobnost vožnje. Kot dodaten dokaz njegove brezobzirnosti je navedla, da je po nesreči peljal naprej.

Zaradi ponovitvene nevarnosti Korošec ostaja v priporu.

Višje sodišče je novembra ocenilo, da je "okrožno sodišče prerano zaključilo, da je obtožencu dokazana zavestna malomarnost do kaznivih dejanj, preden se je spravil v neprištevnost, ker je dolgoletni uživalec drog" in sodbo vrnilo okrožnemu sodišču, ki je moralo v popolnosti raziskati dejansko stanje. Višje sodišče je pojasnilo tudi, da sodnica ni navedla nobene relevantne okoliščine, ki bi z gotovostjo kazala na to, da je imel Korošec namen upravljati vozilo, še preden je postal neprišteven.

Jan Korošec je 8. marca 2019 v nočnem času na Dunajski cesti v Ljubljani pri križišču z Vilharjevo cesto trčil v dva moška, stara 53 in 64 let, ki sta po prehodu za pešce pri zeleni na semaforju prečkala cesto. Oba moška sta zaradi hudih poškodb umrla. V času prometne nesreče je imel Korošec v krvi 2,1 promila alkohola, pa tudi različne prepovedane snovi.