Kriminalisti preiskujejo sume kaznivih dejanj utaje davkov. Foto: BoBo
Kriminalisti preiskujejo sume kaznivih dejanj utaje davkov. Foto: BoBo

V dejavnostih sodeluje več kot 130 kriminalistov in policistov, v skladu z zakonom o kazenskem postopku pa je bilo pridržanih osem osumljencev. Po poročanju spletnega portala Siol kriminalisti med drugim preiskujejo sume davčne utaje pri uvozu avtomobilov višjega cenovnega razreda.

"Policijska uprava Novo mesto na podlagi odredb sodišča v sodelovanju s policijskimi upravami Ljubljana, Kranj, Celje in Nova Gorica v Sloveniji in tujini izvaja 49 hišnih preiskav, opravlja zasege dokaznega gradiva in zbira obvestila. Istočasno se izvajajo operativne aktivnosti na podlagi odredb sodišča v tujini," so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

V okviru izvedenih dejavnosti kriminalisti zbirajo obvestila in iščejo predmete, ki jih morajo v skladu s kazenskim zakonikom vzeti ali utegnejo služiti kot dokaz v kazenskem postopku.
Predkazenski postopek se nanaša na kazniva dejanja davčne zatajitve po 249. členu kazenskega zakonika, storjena v hudodelski združbi, s katerimi je bila po do zdaj zbranih obvestilih pridobljena velika premoženjska korist, so pojasnili.

Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo, policija pa pri svojem delu sodeluje s finančno upravo in tujimi varnostnimi organi. Za kaznivo dejanje davčne zatajitve je predvidena zaporna kazen od enega do osmih let, če je dejanje storjeno v hudodelski združbi, pa od treh do 12 let, so še dodali.