Po neuradnih podatkih naj bi s prostitucijo zaslužili okoli 10 milijonov evrov, je poročal portal 24ur.Foto: BoBo
Po neuradnih podatkih naj bi s prostitucijo zaslužili okoli 10 milijonov evrov, je poročal portal 24ur.Foto: BoBo

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so v sredo ob pomoči kriminalistov in policistov več policijskih uprav na območju Nove Gorice in Maribora izvedli preiskavo kaznivih dejanj, povezanih z izkoriščanjem in zlorabo prostitucije ter s proizvodnjo in prometom s prepovedanimi mamili.

Opravili so pet osebnih preiskav, deset preiskav osebnih vozil, sedem preiskav zasebnih prostorov in 16 preiskav poslovnih prostorov različnih gospodarskih subjektov, kjer so iskali dokaze o kaznivih dejanjih. Aretiranih je bilo osem osumljencev, šest jih je še vedno v pridržanju.

Predkazenski postopek poteka zoper 19 državljanov Slovenije in Romunije, ki so izvajali kazniva dejanja v daljšem časovnem obdobju, so pojasnili na NPU-ju.

V operativnih dejavnostih je sodelovalo oziroma še deluje 59 preiskovalcev NPU-ja in 85 kriminalistov in policistov policijskih uprav Maribor, Celje, Ljubljana, Nova Gorica in Koper. Zaradi interesa kriminalistične preiskave in ker še vedno potekajo posamične operativne dejavnosti, več podatkov niso mogli posredovati.

Kljub temu je znano, da so kriminalisti med drugim preiskali Marina savna klub na Ajševici, ki ostaja zaprt. Kaznivega dejanja zlorabe prostitucije so osumljeni lastniki in uslužbenci lokala, v katerem naj bi se prostitucija izvajala več let.

Po besedah pomočnika direktorja NPU-ja Davida Antoloviča so se v glavnem delu preiskave osredotočili na preiskavo kaznivega dejanja zlorabe prostitucije. Ugotovili so, da je dobro organizirana kriminalna združba organizirala izkoriščenje prostitucije pod pretvezo izvajanja gospodarske dejavnosti hotelirstva, wellnesa in masaž v posebej za to ustanovljeni gospodarski družbi.

Sumijo, da se je to dogajalo od avgusta 2014 in da je v tem času kriminalna združba izkoriščala več kot 100 deklet in pridobila več milijonov evrov premoženjske koristi.
Preiskava sicer še ni zaključena, trenutno pregledujejo in analizirajo zasežene predmete ter zaslišujejo osumljene.

Na vprašanje, ali so se v preiskavi morda pokazali indici pranja denarja, je Antolovič odgovoril, da pri vseh kaznivih dejanjih, ki ustvarjajo premoženjsko korist, preiskujejo, ali je bil del te vložen v različne dejavnosti ali se je na kak drug način prikrival njen izvor.