Policija je v letu 2019 kazenske ovadbe podala za 125 kaznivih dejanj davčnih zatajitev, v prvi polovici 2020 pa je ovadila že 115 tovrstnih kaznivih dejanj. Foto: Pixabay
Policija je v letu 2019 kazenske ovadbe podala za 125 kaznivih dejanj davčnih zatajitev, v prvi polovici 2020 pa je ovadila že 115 tovrstnih kaznivih dejanj. Foto: Pixabay

Kot je na novinarski konferenci pojasnil vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto Martin Rupnik, so kriminalisti Policijske uprave Ljubljana maja končali dva obsežna in večletna predkazenska postopka s področja utaje davkov, ki med seboj nista povezana.

Prvi predkazenski postopek je imel mednarodne razsežnosti, saj je bilo poleg Italije in Slovenije v preiskovanju udeleženih še več evropskih držav, so sporočili s PU-ja Ljubljana. Preiskava se je nanašala na trgovanje z elektronskimi napravami med več gospodarskimi družbami iz različnih evropskih držav. Skupni znesek izdanih fiktivnih računov za neobstoječe posle gospodarskih družb v vpletenih državah je znašal skoraj 500 milijonov evrov. Osumljene osebe so s svojimi ravnanji oškodovale proračun Republike Slovenije za okoli 12 milijonov evrov, saj davčne obveznosti niso bile vplačane v proračun.

Zaradi zavarovanja ključnih dokazov je bilo v prvi polovici leta 2019 opravljenih več nujnih preiskovalnih dejanj in hišnih preiskav v več državah Evropske unije. Na Specializirano državno tožilstvo je bila podana kazenska ovadba zoper sedemnajst fizičnih oseb – tri državljane Italije, šest državljanov Velike Britanije in osem državljanov Slovenije –, ter zoper tri slovenske gospodarske družbe, in sicer zaradi utemeljenega suma storitve 34 kaznivih dejanj davčne zatajitve, so sporočili s policije.

Kot je pojasnila Damjana Slapar Burkat s Finančne uprave, je preiskava potekala pri 15 zavezancih, ki so bili vključeni v dobavno verigo. Ta je bila sestavljena tako iz družb iz EU-ja, predvsem s Cipra, Slovaškega, Češkega in Poljskega, v slovenski dobavni verigi pa so se pojavljala neplačujoča podjetja, več družb kot vmesni členi in na koncu verige družbe, ki so uveljavljale vstopni DDV. Izvedli so 12 postopkov odvzema identifikacijske številke za DDV.

Kriminalisti ovadili 28 oseb iz Slovenije in tujine

Z odkupom in prodajo odpadnih kovin utajili 26 milijonov evrov

V drugem predkazenskem postopku so ljubljanski kriminalisti na Specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper 11 fizičnih oseb s širšega območja Ljubljane in Domžal zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj davčne zatajitve in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Osumljeni so pristojnemu organu dali lažne podatke in se tako kot zakoniti zastopniki gospodarskih družb izognili plačilu predpisanih davčnih obveznosti pri odkupih in prodaji odpadnih kovin. Prav tako so osumljeni kot odgovorne osebe gospodarskih družb zlorabili svoj položaj glede razpolaganja s tujim premoženjem in iz transakcijskih računov gospodarskih družb opravili več neupravičenih gotovinskih dvigov, ki v nadaljevanju niso bili porabljeni za delovanje gospodarske družbe. S svojimi dejanji so povzročili premoženjsko škodo za skupaj okoli 26 milijonov evrov.

Kazenski zakonik za tovrstna kazniva dejanja iz obeh preiskav predvideva zaporno kazen od enega leta do osmih let.

Podrobnosti obeh kriminalističnih preiskav so predstavili (z leve) vodja Sektorja za preiskave na Generalnem finančnem uradu Furs Damjana Slapar Burkat, vodja Oddelka za gospodarsko kriminaliteto PU-ja Ljubljana Martin Rupnik in Dragan Obolnar, vodja Oddelka za poslovni in javni sektor na GPU-ju. Foto: PU Ljubljana
Podrobnosti obeh kriminalističnih preiskav so predstavili (z leve) vodja Sektorja za preiskave na Generalnem finančnem uradu Furs Damjana Slapar Burkat, vodja Oddelka za gospodarsko kriminaliteto PU-ja Ljubljana Martin Rupnik in Dragan Obolnar, vodja Oddelka za poslovni in javni sektor na GPU-ju. Foto: PU Ljubljana

Policija obravnava vse več davčnih utaj

"Ena od temeljnih prioritet dela slovenske policije na področju odkrivanja in preiskovanja gospodarske kriminalitete je varovanje finančnih interesov Republije Slovenije in EU-ja," so v izjavi za javnost zapisali na policiji. Dodali so, da med kaznivimi dejanji v tej prioriteti dela najbolj izstopajo davčne zatajitve, kjer zaznavajo porast prijavljenih in obravnavanih zadev.

Vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na ljubljanski policijski upravi Dragan Obolnar je pojasnil, da je policija v letu 2019 na pristojna državna tožilstva podala kazenske obadbe za 125 kaznivih dejanj davčnih zatajitev, pri katerih je bilo materialne škode za skoraj 31 milijonov evrov. V prvi polovici 2020 pa je policija podala kazenske ovadbe za 115 kaznivih dejanj s skoraj 37 milijoni evrov materialne škode.

"V kriminalističnih preiskavah zaznavamo, da organizatorji davčnih utaj uporabljajo za dosego svojih ciljev slamnate direktorje, vključujejo več fizičnih in pravnih oseb, tako slovenskih kot tujih, dokumentarni, finančni in blagovni tok pa je speljan skozi več držav," so sporočili s policije in dodali, da so zato predkazenski postopki vedno obsežnejši in strokovno zahtevni, saj se tovrstna kazniva dejanja izvajajo tudi v okviru organiziranih kriminalnih združb. Ob tem je vedno več primerov povezanih s tujino, kar podaljša čas preiskovanja kaznivih dejanj.