Tone Krkovič državo toži za 600.000 evrov odškodnine. Foto: BoBo
Tone Krkovič državo toži za 600.000 evrov odškodnine. Foto: BoBo

Anton Krkovič zaradi sodnega procesa, obsodilne sodbe in zaporne kazni v zadevi Patria toži državo za 600.000 evrov odškodnine. Država mu je sicer ponudila nekaj več kot 35 tisoč evrov, kar pa je zavrnil.

Kot poroča spletni Večer, je bilo zaslišanje v prvem delu odprto za javnost, ko pa je Krkovič izpovedoval to, kako si je zaradi neupravičenega zapora in kazenskega postopka oškodoval zdravje in je trpel duševne bolečine, pa je bilo sojenje zaprto za javnost.

V javnem delu zaslišanja je Krkovič izrazil prepričanje, da je država v primeru Patria "brutalno zlorabila pravo, ko so se povezali tisti iz ozadja s tožilstvom in sodstvom".

Sojenje se bo nadaljevalo 23. maja, ko bo pričal Janez Janša. Foto: BoBo
Sojenje se bo nadaljevalo 23. maja, ko bo pričal Janez Janša. Foto: BoBo

"Ukaz z vrha"

To naj bi dokazovale tudi domnevne besede višjega sodnika Milana Štruklja, ki naj bi jih ta izrekel Krkovičevemu mehaniku Jožetu Razpotniku. Štrukelj naj bi Razpotniku, ki je tudi njegov mehanik, dejal, da so sodniki, ki so sodili v zadevi Patria, dobili ukaz z vrha, da je treba obtožene v tej zadevi obsoditi.

V povezavi s tem so danes zaslišali tudi Razpotnika, ki pa se v pričanju ni več spomnil, kdaj in na kakšen način mu je sodnik Štrukelj povedal domnevno sporno izjavo, je pa potrdil, "da mi je dejal, da je šlo za ukaz z vrha".

Obravnava se bo nadaljevala 23. maja, ko bo pričal tudi predsednik SDS-a Janez Janša.

Krkovič na sodišču išče pravico