Foto: BoBo
Foto: BoBo

Storilci se dela lotijo na pretkan način, tako da občani dostikrat še lep čas ne opazijo, da so bili oškodovani, je v izjavi za medije pojasnil kriminalistični inšpektor Matija Breznik. Tovrstne tatvine so v preteklih dneh zaznali na Viču, v Šiški, Medvodah in na Vrhniki, pa tudi na območju Policijskih uprav Kranj in Koper. Storilci obiskujejo predvsem ruralna območja, za žrtve pa si izberejo starejše osebe. Običajno pri teh tatvinah sodeluje več oseb, ki si razdelijo vloge, je povedal Breznik.

Najprej prijazno pristopijo do občanov, se predstavijo kot izvajalci elektro- ali telekomunikacijskih storitev, da tako občana izvabijo iz hiše. V tem času druge osebe vstopijo v hišo in se skušajo dokopati do denarja in nakita. Po tatvini se storilci prijazno poslovijo, tako da žrtve niti ne pomislijo, da so bile oškodovane oz. šele pozneje ugotovijo, da so žrtve kaznivega dejanja.

Storilci nosijo zaščitne maske, zato je njihova identifikacija zelo težka, opozarjajo policisti. Foto: BoBo
Storilci nosijo zaščitne maske, zato je njihova identifikacija zelo težka, opozarjajo policisti. Foto: BoBo

Nosijo zaščitne maske

Policisti opažajo, da storilci kazniva dejanja izvajajo zlasti med 12. in 14. uro. Glede na opis in zbrana obvestila sklepajo, da bi lahko šlo za iste storilce. Za zdaj vedo, da se na kraj kaznivega dejanja pripeljejo z osebnim avtomobilom sive barve in ljubljanskega registrskega območja. Podatka, da bi šlo za tujce, nimajo, saj storilci govorijo slovensko. Ker nosijo zaščitne maske, pa je njihova identifikacija težja, je povedal Breznik. Doslej je policija po njegovih besedah odkrila nekaj 1000 evrov gmotne škode.

Občanom, ki so sami doma, zato policija svetuje, naj nenapovedanih oseb ne spuščajo domov oz. naj se ne pustijo zavesti, da bi jih izvabili iz stanovanjskih hiš. Od njih naj zahtevajo identifikacijsko izkaznico podjetij, katerih uslužbenci naj bi bili. Še bolje pa je, da od njih zahtevajo, naj jim pokažejo potni nalog. Če posumijo, da gre za prevaro, pa naj v navedenem podjetju preverijo, ali gre za njihove uslužbence.

Žrtve naj se ničesar ne dotikajo ali premikajo

Če žrtve ugotovijo, da so oškodovane, naj ničesar ne premikajo in se ničesar ne dotikajo, ampak naj o tem takoj obvestijo policijo na interventno telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon 080 1200. Prav tako naj policijo obvestijo tisti, ki na njihovem območju opazijo sumljive osebe oz. osebe, ki oprezajo okoli stanovanjskih hiš.

Policija v primerjavi z istim obdobjem lani sicer zaznava polovico manj tovrstnih kaznivih dejanj, je še povedal Breznik.