Zaradi incidenta so evakuirali mejni prehod Obrežje. Foto: BoBo
Zaradi incidenta so evakuirali mejni prehod Obrežje. Foto: BoBo

Ta je dogodek opisal na svojem profilu na Facebooku. Med drugim je navedel, da so policisti ločeno zasliševali njega in njegovo dekle, ki je o incidentu obvestilo rusko veleposlaništvo v Ljubljani, kjer pa so ji dejali, da policisti ne dajejo nobenih pojasnil.

Gugnin je bil vklenjen več kot dve uri, potem ko je rentgenski posnetek prtljage pokazal nekaj, kar je podobno bombi. Policisti niso smeli odpreti prtljage in so zato poklicali bombne tehnike iz Ljubljane. Na koncu se je izkazalo, kot pravi Gugnin, da je v prtljagi sporen brezžični pedal za brezročno upravljanje računalnikov in tablic, s pomočjo katerega obrača notne strani (Airturn 105). Ob tem je opozoril kolege, naj ne nosijo pedala v torbah, saj imajo veliko delov, ki so videti zelo sumljivi.

Policisti so se mu opravičili in mu postregli kavo ter pokazali rentgensko fotografijo. "Ko je vse postalo jasno, so bili policisti prav tako veseli kot jaz. Opravičili so se in mi prinesli kavo. Pokazali so mi fotografijo rentgena in mi natančno pojasnili, kaj na njej je videti kot detonator z baterijami in SIM-kartico. Če sem odkrit, bi tudi jaz pomislil in ravnal enako v takem primeru. Pazite, kolegi," je med drugim zapisal.

Zapora vse do Čateža

Na Policijski upravi Novo mesto so popoldne pojasnili, da je ob 8.30 na mejni prehod Obrežje iz smeri Hrvaške pripeljal avtobus s 45 potniki. Policisti so odredili temeljito mejno kontrolo, ki je vključevala tudi pregled prtljage z rentgenom.

"Pri pregledu so v enem izmed potovalnih kovčkov zaznali elektronsko napravo z napajanjem, ki je po svojih značilnostih in obliki vzbudila sum, da gre za eksplozivno napravo z mehanizmom za vžig. Rentgenski posnetek je bil poslan v takojšnjo presojo, kjer je bilo potrjeno, da gre za sumljiv predmet. 32-letnemu potniku so odvzeli prostost in sprožili predpisane postopke za zavarovanje potnikov avtobusa, potnikov na mejnem prehodu ter uslužbencev policije in finančne uprave, ki so bili takrat na mejnem prehodu," so navedli na PU-ju Novo mesto.

Mejni prehod so nato izpraznili, promet na avtocesti proti Obrežju pa omejili in zaprli. Potniki so bili preusmerjeni na mejna prehoda Slovenska vas in Rigonce, za tovorni promet pa je bil obvoz čez mejni prehod Metlika.

Vodja Operativno-komunikacijskega centra Novo mesto Robert Perc je pojasnil, da je zapiranje avtoceste zahteven projekt, ki poteka postopno in v sodelovanju z uslužbenci Darsa. Najprej so tako zaprli priključke v bližini Obrežja, s polnjenjem avtocestnih počivališč pa so zaporo premaknili vse do Čateža.

Prav tako so se dogovorili, da lahko vsi potniki tretjih držav v Slovenijo vstopijo na mejnih prehodih Slovenska vas in Rigonce, kar sicer ni mogoče. "Imeli smo srečo, da promet kljub prazničnemu času ni bil pretirano gost," je še dodal Perc.

Sumljiv predmet, ki so ga našli v kovčku ruskega državljana, so nato nekaj pred 11. uro pregledali bombni tehniki specialne enote policije, ki so ugotovili, da predmet ni nevaren.

Lažen bombni preplah na Obrežju