Pilot naj bi imel težave z motorjem in je zasilno pristal. Foto: Gasilsko-reševalna služba Kranj
Pilot naj bi imel težave z motorjem in je zasilno pristal. Foto: Gasilsko-reševalna služba Kranj

Avstrijsko letalo z oznako OE-CYY, graškega podjetja Austrian Aviation Training, je vzletelo z letališča pri Lescah, nato pa je po neuradnih podatkih imelo težave z motorjem, zato se je pilot odločil za zasilni pristanek na avtocesti.

V letalu sta bili dve osebi, ki sta po informacijah policije nepoškodovani. Po prvih podatkih je škoda nastala samo na udeleženem letalu, je sporočila kranjska policijska uprava. Po poročanju portala 24ur.com naj bi se moška iz letala rešila sama.

Kraj so zavarovali do prihoda preiskovalca letalskih nesreč, ki je pristojen za obravnavo tovrstnih dogodkov in kraj nesreče preiskal. Do konca preiskave letalske nesreče bo letalo ostalo na letališču v Lescah, kamor so ga po ogledu inšpektorja odpeljali, je za TV Slovenija poročal Gašper Petovar.

Na avtocesti zasilno pristalo letalo

"Zasilni pristanki so nekaj, na kar so piloti pripravljeni, to je del šolanja. To so izredne okoliščine, ko se pilot znajde v situaciji, ko mora hitro odreagirati, najti mora primeren teren. In če se je znašel na takšnem področju, da je videl, da travnik mogoče ni primeren, da so mogoče žice čez travnik, mogoče količki, je videl, da je mogoče avtocesta najbolj primerna," je v kamero povedala pilotka Maja Pristavec.

Promet na kraju je po pristanku potekal le po prehitevalnem pasu, zato je nastal daljši zastoj.

Pristanek letala na avtocesti je viden tudi na posnetkih spletnih kamer, ki so ju STA posredovali iz Darsa. Na družbenem omrežju Facebook so na Darsu zapisali, da se je k sreči vse dobro končalo in se pošalili, da bodo vožnjo brez vinjete tokrat spregledali.

Na letališču v Lescah pa so za N1 pojasnili, da je bil pilot na njihovi frekvenci prijavljen v času vzletanja, ko je vse potekalo normalno. Med letom pa se nato pilot priklopi na frekvenco Kontrole zračnega prometa Slovenije, kjer so potrdili, da jim je pilot javil, da ima težave.