Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Preteklo soboto nekaj po deveti uri zvečer sta se dve najstnici v Vevčah v Ljubljani odpravili v bližnjo trgovino, a sta tik pred ciljem opazili, da ju zasleduje črni kombi znamke Mercedes. Zato sta pospešili korak in zavili v stransko ulico, pripoveduje mati ene od deklet. "Iz kombija, ki je močno zavrl, so skočili trije starejši moški, oblečeni v črne obleke. Opazili sta, da so starejši, močnejše postave," je povedala.

Moški naj bi sprva odprli drsna vrata kombija in se vsi trije podali za dekletoma, ki sta tekli, vse dokler nista srečali starejše ženske. Zasledovalci so se nato vrnili v kombi in odpeljali, dekleti pa sta zatočišče našli v bližnjem bloku, kjer je z njima počakal eden od tamkajšnjih stanovalcev. Skupaj so nato iz bloka znova videli moške v temnih oblačilih.

"Ko sem prišla na kraj dogodka, sta bili prestrašeni, se tresli, govorili čisto nepovezano, kaj se je sploh zgodilo. Policija je prišla zelo hitro, so zelo profesionalni," je povedala mati.

S Policijske postaje Ljubljana so sporočili, da dogodek skrbno preiskujejo in da po prvih podatkih niso potrjeni nobeni elementi kaznivih dejanj. "Kaznivo dejanje bi bilo samo v tem primeru, če bi ju odpeljali, ugrabili na silo, prijeli, kar koli. K sreči se to ni zgodilo, ker če bi se, potem najbrž svojega otroka, obeh deklet, ne bi več videla," je dejala mati.

Ljubljanska policija od srede preiskuje tudi sum zasledovanja mlajšega otroka na Viču

V torek pa je policija obravnavala še en dogodek domnevnega zalezovanja osnovnošolca, za katerim je peljal tokrat beli kombi in pri otroku prav tako ustavil vozilo. Kot so povedali na policiji, sta bili v kombiju dve osebi, okoliščine dogodka pa še vedno zbirajo.

Na inštitutu za kriminologijo ugotavljajo, da je kaznovalna politika spolne kriminalitete pri nas blaga. "Kar pavšalno reči, da je preblaga, bi bilo prehudo, se pa postavlja vprašanje, ali bi lahko bila tukaj nekoliko strožja. Gre vendarle za neko specifično področje, ki varuje drugačne dobrine, in bi bilo smiselno postopati podobno kot pri ubojih in umorih," je povedala Mojca M. Plesničar z Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani.

Pri najhujših oblikah spolnega napada na otroke, mlajše od 15 let, je pri nas zagrožena zaporna kazen od pet do 10 let. Zaporno kazen prestaja skoraj 80 odstotkov storilcev, povprečna doba zaporne kazni pri nas pa je 40 mesecev, ugotavljajo na inštitutu za kriminologijo.

Poskus ugrabitve dveh mladoletnic