Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Kriminalisti Policijske uprave Maribor so sporočili, da so razkrili vodji hudodelske združbe v Mariboru in dva dobavitelja iz Ljubljane, ki sta nabavljala večje količine prepovedanega mamila in ga v nadaljnjo prodajo posredovala drugim osumljencem.

V času kriminalistične preiskave, ki je trajala že od začetka leta 2019, je bilo skupno zaseženo 1,4 kilograma kokaina in 120 gramov konoplje.

Osumljenci so si z očitanimi kaznivimi dejanji pridobili protipravno premoženjsko korist v vrednosti najmanj 67.650 evrov.

Kot so navedli na PU-ju Maribor, so njihovi s kriminalisti v sodelovanju z ljubljanskimi policisti in Generalno policijsko upravo (GPU) 15. 12. 2020, izvedli zaključno akcijo, v kateri so enajstim osumljencem odvzeli prostost in jim odredili pridržanje.

"V okviru zaključne akcije je bilo na podlagi odredb okrožnega sodišča v Mariboru opravljenih devet sklopov hišnih preiskav, pri katerih je bilo osumljencem zaseženo skupno 330 gramov kokaina, 140 gramov konoplje, 17.000 evrov gotovine, hladno orožje in različni pripomočki, namenjeni za preprodajo prepovedanih drog. S prodajo, na hišnih preiskavah zasežene prepovedane droge, bi osumljenci pridobili še dodatno premoženjsko korist v višini okoli 34.400 evrov, upoštevajoč, da bi na "črnem trgu" za gram prodane prepovedane droge konoplje prejeli okoli 10 evrov in za 1 gram prepovedane droge kokain pa okoli 100 evrov.

Med hišno preiskavo, kot navajajo mariborski policisti, so pri enem izmed osumljencev v okolici Maribora zasegli tudi 638 kilogramov rezanega tobaka in zato preiskujejo kaznivo dejanje tihotapstva. "Z nezakonito prodajo navedenega tobaka bi osumljenec pridobil protipravno premoženjsko korist v vrednosti od 15.950 do 25.520 evrov, saj se kilogram tobaka na "črnem trgu" prodaja od 25 do 40 evrov za kilogram," so navedli na PU-ju Maribor.

Zoper trinajst osumljencev bo na okrožno državno tožilstvo v Mariboru podana kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma storitve 29 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. členu KZ-1. Za to kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen od enega do desetih let.

"Osem izmed osumljenih do sedaj še ni bilo obravnavanih za kazniva dejanja, štirje so že bili obravnavani za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog, trije izmed teh tudi za kazniva dejanja z elementi nasilja, eden pa za kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Štiri osumljence smo danes, 17. 12. 2020, s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zoper vse štiri odredil sodno pridržanje. Ostalim smo pridržanje odpravili, ko so prenehali razlogi, zaradi katerih so bili pridržani. Zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve še več kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. členu, kriminalisti še naprej zbirajo obvestila in dokaze. O izsledkih preiskave bodo okrožno državno tožilstvo v Mariboru obvestili naknadno," so še pojasnili na PU-ju Maribor.