Mladen Samardžija in Marina Kramberger. Foto: Europol
Mladen Samardžija in Marina Kramberger. Foto: Europol

Zaradi trgovine s prepovedanimi drogami organi pregona iščejo 33-letnega Mladena Samardžijo, 33-letno Marino Kramberger pa zaradi različnih goljufij.

Seznam s fotografijami spremlja poziv javnosti, naj jih pomaga izslediti in prijeti, v slogu filmskih superjunakov. Poziv spremlja geslo: Ali ste lahko naš naslednji junak? Večino kriminalcev na seznamu iščejo zaradi kaznivih dejanj, povezanih s trgovino s prepovedanimi drogami.

Samardžija, ki ima tudi potni list BiH-a, je bil član mednarodne kriminalne združbe, ki je delovala v okviru večje hudodelske združbe iz Črne gore, znane pod imenom Kavaški klan. Po navedbah Europola je usklajeval akcije združbe in novačil nove člane ter si tako nezakonito pridobil veliko premoženjsko korist. Ob njegovi fotografiji je tudi opozorilo, da je oseba nevarna.

Kramberger, ki je na begu od julija 2021, pa naj bi z lažnim prikazovanjem svojega življenja prepričevala ljudi, da ji nakažejo velike vsote denarja, ponudijo nastanitev ali najem avtomobila za daljše obdobje. Posojil ali stroškov pozneje ne poravna. Kazniva dejanja po navedbah Europola izvaja tudi med ubežništvom.

Eno bolj znanih imen na seznamu je sicer 43-letni Avstrijec Jan Marsalek, nekdanji izvršni direktor propadlega nemškega ponudnika plačilnih storitev Wirecard, ki ga po navedbah Europola sumijo vrste hudih finančnih in drugih gospodarskih kaznivih dejanj.

Prvo tovrstno kampanjo iskanja kriminalcev s pomočjo javnosti je Europol zagnal leta 2016. Do zdaj je uspel prijeti 146 pobeglih zločincev, od tega 50 na osnovi informacij, prejetih prek spletne strani urada, poroča nemška tiskovna agencija DPA.