Tatovi prežijo vsepovsod. Foto: Shutterstock
Tatovi prežijo vsepovsod. Foto: Shutterstock

V času poletne sezone med kaznivimi dejanji zoper premoženje izstopajo predvsem tatvine torb, denarnic, mobilnih telefonov tako s plaž kot iz turističnih objektov. V zadnjem obdobju je tudi več drznih tatvin iz stanovanj in električnih koles. Andrej Rupnik s koprske policijske uprave: "Poletna turistična sezona predstavlja čas, v katerem se bistveno poveča število ljudi, ki so nastanjeni na tem območju. Dejansko imamo veliko več kaznivih dejanj prav v juliju in avgustu. Za od tretjino do polovico se poveča število teh kaznivih dejanj na mesečni ravni."

Na območju koprske policijske uprave letno obravnavajo približno 600 vlomov. Tudi pred odhodom na dopust je treba zavarovati svoj dom. Stanovanje tako naj ne daje vtisa zapuščenosti, svetuje Rupnik: "Čisto preprosti ukrepi za to so nezastiranje oken, praznjenje poštnih nabiralnikov, puščanje rabljenih čevljev pred vrati, nastavitve televizorjev, luči na samodejno vklapljanje in izklapljanje, v pritličnih predelih namestitev dodatnih zaščit."

Tatovi prežijo tudi na plažah. Kriminalist Matej Družina: "Opozarjamo, da kopalci za svojo varnost naredijo premalo, bi lahko več. Na plažo ne nosimo večjih vsot denarja, vrednejših predmetov."

Ob tem pa dodaja, da imajo nekateri upravljavci plaž na voljo tudi manjše sefe, kamor lahko obiskovalci v času kopanja shranijo svoje predmete.