Zapor na Dobu. Foto: BoBo
Zapor na Dobu. Foto: BoBo

Obsojenca so že premestili v drug zavod. Kot so sporočili z Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij, obsojenec kljub večkratnim opozorilom in pozneje izdanemu ukazu pravosodnih policistov v postopku ni korektno sodeloval, zato so zoper njega v skladu z načelom postopnosti in sorazmernosti uporabili prisilna sredstva.

V postopku, v katerem so pri osebnem pregledu obsojenca tudi našli prepovedan predmet, je bilo udeleženih več pravosodnih policistov, dva pa sta bila poškodovana. Direktor zavoda je z njima po dogodku opravil razgovor in po doslej zbranih informacijah so jima poškodbe ustrezno oskrbeli v zdravstveni ustanovi. Kot je običajno v takšnih primerih, jima bodo ponudili tudi psihološko podporo.

Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij obžalujejo, da je do dogodka prišlo, ter upajo, da bo okrevanje obeh pravosodnih policistov čimprejšnje. O dogodku so obvestili pristojne organe, ki bodo zoper obsojenca izvedli ustrezne postopke zaradi suma kaznivega dejanja, zoper njega bodo uvedli tudi disciplinski postopek, poleg tega so ga že premestili v drug zavod.

"Odgovorno delo pravosodnih policistov je podvrženo tudi različnim tveganjem, ki se jim glede na poslanstvo in naravo dela z zahtevno populacijo žal ne moremo povsem izogniti," so zapisali. Dodali pa so, da se je v preteklem letu na ravni Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij število groženj in napadov na zaposlene zmanjšalo. V letu 2019 so našteli 24 groženj, v letu 2020 pa skupno 18. Napadov je bilo v lanskem letu 13, v letu poprej pa 15.

Zapornik poškodoval dva paznika