Po izračunih bi lahko s konopljo zaslužili 130.000 evrov. Foto: PU Nova Gorica
Po izračunih bi lahko s konopljo zaslužili 130.000 evrov. Foto: PU Nova Gorica

Pri preiskavi so novogoriški kriminalisti našli konopljo v vakuumsko pakiranih polkilogramskih vrečkah in več zavitkov z rastlinskimi deli konoplje, ki je bila že namenjena za nadaljnjo prodajo. Prav tako so zasegli nekaj drugih predmetov oz. pripomočkov za proizvodnjo prepovedane droge, med njimi črpalke, grelnike, prezračevalne sisteme, medije za shranjevanje podatkov, elektronske naprave, aparate za vakuumsko pakiranje in varjenje PVC-vrečk, so navedli na Policijski upravi (PU) Nova Gorica.

Dva osumljenca kaznivega dejanja, 54-letni slovenski državljan in 48-letna državljanka Hrvaške, sta bila po opravljenem policijskem zaslišanju izpuščena na prostost, druga dva, 39-letnega državljana Srbije in 51-letnega državljana Hrvaške, pa so privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je po zaslišanju zoper njiju odredil sodni pripor.

Kradli tudi električno energijo na škodo elektrodistributerja

Oba tuja državljana sta utemeljeno osumljena, da sta v sostorilstvu z neugotovljenimi sostorilci storila kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi mamili in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih mamil s tem, da sta v notranjih prostorih večjega objekta, kjer sta tudi prebivala, neupravičeno gojila rastline, ki so označene kot prepovedana mamila, namenjena nadaljnji prodaji.

Pri preiskavi so ugotovili, da sta oba kradla električno energijo na škodo elektrodistributerja, saj so bili ti prostori povezani na neznani električni vod drugega odjemalca. Škodo še ocenjujejo.

Po izračunih kriminalistov bi osumljena s prodajo omenjenih prepovedanih mamil, če bi se znašla na črnem trgu, samo z eno "žetvijo" zaslužila okoli 130.000 evrov, na letni ravni bi lahko računali na štiri takšne žetve. Po njihovih predvidevanjih bi osumljenca v omenjenem laboratoriju za gojenje prepovedanih mamil vzgojila od 2500 do 3000 rastlin konoplje.

Predkazenski postopek je vseskozi usmerjalo pristojno Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, so še sporočili.