Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

V nedeljo malo pred 10. uro zjutraj so koprske policiste hrvaški kolegi iz Pazina obvestili, da so prejeli več klicev za pomoč od tujca, ki naj bi bil v gozdu nad Rakitovcem, zato so tja napotili patruljo. Malo po 13. uri pa jih je na interventno številko poklical moški in sporočil, da je našel dve ženski na hribu Mali Grižan, ena od njiju je bila mrtva.

Kot so sporočili s Policijske uprave Koper, so ugotovili, da je šlo za 21 in 40 let stari državljanki Nepala, ki sta bili del skupine petih ljudi, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Zaradi slabega zdravstvenega stanja 21-letnice sta zaostali za skupino.

Policisti in kriminalisti ob ogledu kraja dogodka niso ugotovili sumljivih okoliščin, zato bodo o ugotovitvah zgolj obvestili pristojno tožilstvo v Kopru. Zdravnica je za umrlo odredila sanitarno obdukcijo, 40-letna Nepalka pa je v postopku zaprosila za mednarodno zaščito.

Policist izstrelil opozorilni strel

V nedeljo pred peto uro zjutraj pa so policisti v Dragonji ustavljali voznika kombija italijanskih registrskih številk, ki je trčil v službeno vozilo policije. Policist, ki je bil takrat že zunaj vozila, je voznika skušal ustaviti, vendar je trčil vanj. Policist je zaradi odvrnitve neposrednega napada izstrelil opozorilni strel, a je voznik kljub temu odpeljal, intenzivno iskanje pa še poteka.
Ob tem so ugotovili, da je v kombiju prevažal 17 ljudi, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Vsi so v postopku zaprosili za mednarodno zaščito.

Koprski kriminalisti so opravili ogled in zadevo obravnavajo kot kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi ter prepovedanega prehajanja meje. V povezavi z dogodkom pa bo, kot je predpisano v zakonu, ki določa naloge in pooblastila policije, imenovana komisija, ki bo raziskala okoliščine uporabe prisilnega sredstva v obliki opozorilnega strela.