Medvedka napadla lovca

"Prijela me je za hrbet in potegnila, vame zapičila zobe in me vrgla po skalah kakšnih deset metrov globoko. Nato je prišla do mene, me prijela za nogo, pregriznila čevelj in en prst," je napadeni lovec Benjamin Purger dogajanje opisal za Televizijo Slovenija.

Lovci so sicer imeli na območju med hriboma Baba in Mali Javornik pogon jelenjadi (skupni lov, pri katerem gonjači ali psi gonijo divjad pred stojišče lovca), pri tem pa je Purgerja okoli 10. ure presenetila medvedka, ki ima sicer dva mladiča. Najprej je mislil, da gre za divjega prašiča, ko je spoznal, da ima pred sabo medvedko, pa je začel mahati in kričati, enkrat je tudi ustrelil, a je medvedka vseeno planila nanj.

Napadeni 63-letnik je bil po napadu odpeljan v Zdravstveni dom Postojna, kjer je bilo ugotovljeno, da ima zlomljeno roko, poškodovana rebra in več ran na hrbtu. Popoldne so ga oskrbeli še v šempetrski bolnišnici in ga nato odpustili domov.

Medved sicer le redko napade človeka

Kot pravi lovec, je že velikokrat srečal medveda, a napadel ga do zdaj ni nikoli. Tudi sicer so napadi redki. "Navadno je tako, da se medvedka z mladiči umakne. Razen če pride lovec ali kakšna druga oseba, denimo rekreativec, med medvedko in mladiča. Meni se je že nekajkrat zgodilo, da je prišla blizu, tudi na 20 ali 30 metrov, a se je zmeraj umaknila," je dejal Branko Peternelj, ki je bil danes na lovu skupaj z napadenim Benjaminom Purgerjem.

V tem času medvedi sicer navadno spijo, letos pa je bilo hrane v naravi malo, zato se pozimi zbujajo in hodijo okrog. Ker je na območju napada veliko pohodnikov, policisti vse pozivajo k previdnosti.

Medved v soboto opažen tudi ob pohodni poti na Kriško goro

Medveda so v soboto opazili tudi upravljavci koče na Kriški gori. Pohodnike so pozvali k dodatni previdnosti in predlagali, naj pse preventivno privežejo na vrvico. Kot so zapisali na družbenem omrežju Facebook, so medveda opazili "na začetku strme poti".