Foto: BoBo
Foto: BoBo

PU Ljubljana je sporočil, da so policisti pri varovanju protesta zaznali 164 kršitev zakona o javnih zbiranjih in 166 kršitev zakona o javnem redu in miru (večinoma gre za iste posameznike) ter po eno kršitev zakona o osebni izkaznici, en zaseg prepovedanega mamila, en zaseg solzivca in dve kršitvi cestnoprometnih predpisov.

Med osmimi kaznivimi dejanji so na PU-ju Ljubljana tudi navedli, da so neznanci z laserjem poškodovali pilota policijskega helikopterja.

"Neznani storilci so na Trgu republike proti policijskemu helikopterju usmerili laserski žarek, ki pa za varnost letalskega prometa predstavlja hudo nevarnost, zaradi načina razpršitve tovrstnih žarkov v zrakoplovu in posledično temu nevarnost za poškodbe oči posadke. Eden izmed pilotov je utrpel poškodbe očesa in je iskal zdravniško pomoč, stopnja njegovih poškodb pa še ni znana," so navedli na PU-ju Ljubljana in dodali, da je takšno dejanje skrajno nevarno in "le naključje je botrovalo temu, da ni vsa posadka utrpela poškodb vida, kar bi lahko tudi vodilo do tragičnih posledic".

Skupno je bilo pridržanih 27 ljudi, ki pa so bili že izpuščeni. Policisti pa so zaradi obvladovanja upiranja oseb in odrivanja množice uporabili tudi ščite, specialno oklepno vozilo (z ograjo), plinski razpršilec, konjenico in službene pse.

Med izvajanjem pooblastil sta bila poleg pilota lažje poškodovana še dva policista.

"O poškodbah protestnikov do zdaj nismo seznanjeni. Ob zaključku protesta je v križišču Šubičeve in Slovenske ceste do policistov pristopila oseba s hudimi zdravstvenimi težavami (ki sicer niso bile povezane s protesti), policisti pa so osebi takoj zagotovili nujno medicinsko pomoč," so še pojasnili ljubljanski policisti.