Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na koprski policijski upravi so po zadnjem hujšem primeru v OŠ Šmarje pri Kopru ta teden obravnavali še tri primere nasilja v osnovnih šolah. Po poročanju POP TV-ja je v OŠ Srečka Kosovela v Sežani šestošolec, ki naj bi bil deležen zbadljivk in napadanja na družbenih omrežjih, v ponedeljek prišel z nožem, vendar ga ni uporabil.

Po hujšem nasilju med vrstniki na šoli v Šmarjah so v Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše Istre pripravili predavanja in delavnice, ki so namenjene učencem. "Izgubil se je občutek varnosti. Tožili so, da jih je strah in da si ne upajo ven, da so jezni in žalostni. Zato smo se odločili, da intervencijsko vstopimo v to šolo in opravimo delavnice najprej prepoznavanja in izražanja čustev. Sledi ponovno uravnavanje čustev, spet želimo vzpostaviti občutek varnosti," je dejala direktorica centra Vesna Starman.

V prihodnjih dneh bodo podobne delavnice pripravili tudi za starše in učitelje. Porast primerov nasilja sicer opažajo po obdobju zaprtja šol. "Hitreje vzkipijo, niso strpni, niso pripravljeni poslušati nekoga drugega, zaznavamo tudi 'bullying' – ustrahovanje. Šole nas zelo pogosto pokličejo, in sicer zaradi nasilja, depresije, anksioznosti. Zelo veliko je otrok, ki ne želijo več v šolo, kar pomeni, da so vsi v stiski, tudi starši, kar pomeni, da moramo delati celostno, tudi s starši."

Pri obravnavi in nudenju strokovne pomoči otrokom in mladostnikom je zato zelo pomembno povezovanje ustanov in lokalne skupnosti, dodaja Starman. Na porast primerov nasilja na šolah kažejo tudi podatki koprske policijske uprave. Lani so obravnavali za skoraj 40 odstotkov več primerov kot v predlanskem obdobju.

"Medvrstniško nasilje se v principu obravnava kot vsako drugo kaznivo dejanje: s prihodom na kraj, zbiranjem vseh obvestil, v nadaljevanju obvestimo tožilca, na podlagi vseh ugotovitev se spiše ustrezen ukrep," pojasni kriminalist Matej Družina. Na policijo se lahko zaradi medvrstniškega nasilja obrnejo oškodovanci ali priče, tako sošolci ali odrasle osebe.

Porast mladostniškega nasilja

RTV Slovenija v okviru portalov za mlajšo publiko pripravlja posebne akcije, namenjene medvrstniškemu in spletnemu nasilju. Mednarodni projekt #SayHi proti medvrstniškemu nasilju si lahko ogledate tukaj #SayHi – Skupaj proti medvrstniškemu nasilju (rtvslo.si), posebno serijo spotov o spletnemu nasilju in ostalih nevarnih pasteh, ki prežijo na mlade na spletu, pa tukaj: https://cist-hudo.rtvslo.si/digitalno-pametni

Kaj vse je spletno nasilje?
Kaj lahko storiš, če si priča spletnemu nasilju?
Kaj naj storim, če na spletu doživim nekaj neprijetnega?