Ekipa za helikoptersko reševanje z Brnika je bila v petek in soboto znova na delu. Foto: PU Kranj
Ekipa za helikoptersko reševanje z Brnika je bila v petek in soboto znova na delu. Foto: PU Kranj

Nekaj minut pred 11. uro dopoldne se je na Storžiču odtrgala skala, ki je planinki poškodovala koleno. Na kraju dogodka so posredovali gorski reševalci iz Tržiča in dežurna ekipa gorskih reševalcev s helikopterjem Letalske policijske enote (LPE). Poškodovano planinko so odpeljali na zdravljenje v jeseniško bolnišnico, poroča Center za obveščanje Uprave RS za reševanje na spletni strani.

Sorodna novica Več reševanj v gorah: "Gore niso hribčki, kamor bi šel v supergah."

Sredi popoldneva pa so bile reševalne ekipe obveščene o še eni poškodbi planinke, ki si je pri sestopu s Špika zlomila gleženj. Po podatkih kranjskih policistov se je spotaknila na kamenju in padla. Poleg gorskih reševalcev iz Kranjske Gore je bil aktiviran tudi helikopter LPE-ja z dežurno ekipo gorskih reševalcev na krovu.

Malo pred 17. uro popoldne pa je bila ekipa za helikoptersko reševanje z Brnika aktivirana še enkrat – tokrat zaradi reševanja dveh tujih planink, ki sta med vzponom na Triglav pri Planiki zaradi neprimerne opreme obstala v snegu. Helikopter ju je nepoškodovani prepeljal v Staro Fužino.

Policijski helikopter dan prej štirikrat poletel v gore

V petek pa je ekipa za helikoptersko reševanje v gorah na območju Kobale dvakrat reševala jadralna padalca. V Kobaridu se je tuja državljanka poškodovala pri soteskanju. Na Mangartu pa so pomagali planinki, ki je z otrokom obstala pred večjim snežiščem. Oba so nepoškodovana prepeljali z gore.

Na PU Kranj so vnovič opozorili na zahtevne razmere v gorah, v visokogorju je namreč še vedno prisoten sneg. Dodatno obremenjujoča je tudi vročina, ki vpliva na hitrejšo utrujenost planincev. Spomnili so, da je bilo letos tudi že več primerov nesreč zaradi odlomov skal in nepoznavanja poti ter neustrezne opreme. Zato so vse, ki se odpravljate v gore, še enkrat pozvali k skrbnem načrtovanju ture in veliki previdnosti. Vse, ki tujcem oddajajo turistične namestitve, pa prosijo, da goste seznanijo z razmerami v gorah in jim podajo pravilne nasvete oz. jih napotijo k usposobljenim in registriranim gorskim vodnikom.