Nalepke so se med drugim pojavile tudi na podhodu pod Dunajsko cesto pri Mercatorjevi stavbi v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Nalepke so se med drugim pojavile tudi na podhodu pod Dunajsko cesto pri Mercatorjevi stavbi v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO

Po prestolnici so na nekaterih javnih mestih vidne nalepke s črno-belimi portreti direktorja NIJZ-ja Milana Kreka, vodje svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojane Beović, direktorja Univerzitetne klinike Golnik Aleša Rozmana in vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina. Pod njimi stoji pripis "morilec slovenskega naroda". O plakatih s takšno vsebino, ki so se pojavili v Novem mestu, poroča tudi spletni portal Moja Dolenjska.

S Policijske uprave Novo mesto so potrdili, da so tamkajšnji policisti že v četrtek zaznali pojav takšnih nalepk oziroma letakov na javnih mestih in takoj začeli preiskavo ter ugotavljanje vseh okoliščin. O tem so obvestili tudi novomeško občino, ki bo poskrbela za odstranitev teh napisov.

Da so z nalepkami seznanjeni, so potrdili tudi na ljubljanski policijski upravi. Sporočili so, da policija okoliščine trenutno še preverja. "V vsakem takem primeru, ko gre za grožnje, policija tudi ustrezno ukrepa. Če pri preiskavi ugotovi, kdo je storilec, zoper njega ustrezno izvedemo postopek," je o tem na vladni novinarski konferenci dejal namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Tako ljubljanski kot novomeški policisti preverjajo okoliščine pojava nalepk. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Tako ljubljanski kot novomeški policisti preverjajo okoliščine pojava nalepk. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Porast groženj in sovražnih sporočil

Predstavniki stroke se v zadnjem času sicer večkrat spoprijemajo z grožnjami, sovražnim govorom in nadlegovanji. Direktor NIJZ-ja Milan Krek je v nedavnem intervjuju za STA dejal, da se je z grožnjami soočil že poleti, ko je napovedal močan drugi epidemični val. Zadnjo grožnjo s smrtjo je dobil pretekli petek, poleg tega mu vsakič, ko pride iz stavbe NIJZ-ja, nekdo sledi, pravi. Ob tem pa opozarja, da ni NIJZ tisti, ki sprejema ukrepe, pač pa je NIJZ del svetovalne skupine, ki predlaga politiki strokovne ukrepe. NIJZ ji posreduje aktualne epidemiološke podatke.

V javnosti je precej odmeval tudi dogodek s konca novembra, ko je glasbenik Zlatan Čordić – Zlatko skupaj še z eno osebo na ulici sledil Kreku in ga posnel, medtem ko mu je zastavljal vprašanja o ukrepih zoper epidemijo, video pa nato objavil na svojem Facebookovem profilu. Na NIJZ-ju so dogodek ostro obsodili in ga prijavili pristojnim organom, Čordić pa se je Kreku že opravičil.

Tudi direktor klinike na Golniku Aleš Rozman je že pred časom potrdil, da na elektronski naslov več mesecev prejema sramotilna in tudi grozilna sporočila. Po njegovih besedah gre za anonimne pošiljatelje, sporočila pa so poslana več naslovnikom hkrati.

Sovražne nalepke strokovnjake označujejo za morilce naroda

"Grožnje zdravnikom boleče in nerazumljive"

Zdravniška zbornica Slovenije je sicer ostro obsodila vsakršne grožnje, ki so jih deležni nekateri izpostavljeni zdravniki, kot sta Bojana Beović in Milan Krek. Takšna ravnanja so po mnenju zbornice nesprejemljiva. Zato pričakujejo, da policija odločno ukrepa in čim prej izsledili storilce.

"V teh težkih časih, ko se vsi moramo prilagoditi na spremenjene življenjske razmere, so grožnje zdravnikom, ki se po najboljših močeh trudijo za hudo bolne ljudi, zelo boleče in nerazumljive. Zato ponovno pozivamo k strpnosti in prebivalce prosimo, da se vzdržijo vsakršnih dejanj ustrahovanja in nasilja, saj ta ne sodijo v demokratično družbo," so zapisali na svoji spletni strani.