Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Sodelavci Doma starejših občanov v Grosuplju so v sredo popoldan o nasilnem ravnanju takoj obvestili vodstvo doma in policijo, je na spletni strani zavoda zapisala direktorica doma Metka Velepec Šajn. O tem, da se v domu dogaja nasilje, jih je obvestil nekdo, ki je dogodek spremljal na družbenih omrežjih. Direktorica je v izjavi za javnost dodala, da sta bila tako ona sama kot policija v nekaj minutah v zavodu. Policija je opravila postopek, nato je morala obiskovalka dom zapustiti.

"Sodelavke zdravstvene nege skladno z navodili zdravnice spremljajo počutje stanovalca, z njim sta se pogovorili tudi direktorica in socialna delavka. O dogodku smo obvestili svojce stanovalca in se pogovorili z zaposlenimi in stanovalci. Nad dogodkom smo pretreseni in obsojamo nasilje, ki se je zgodilo," je zapisala direktorica. "Naši sodelavci imajo spoštljiv odnos do stanovalcev in enako pričakujemo tudi od svojcev in sorodnikov naših stanovalcev." To je prvi primer nasilja v DSO Grosuplje, sicer so odnosi med stanovalci, obiskovalci in zaposlenimi dobri, je poudarila direktorica. V odgovoru na novinarsko vprašanje je še dodala, da se tudi v Grosuplju, tako kot v drugih domovih po Sloveniji, spopadajo s pomanjkanjem kadra.

O dogodku je bilo obveščeno tudi ministrstvo za solidarno prihodnost. Kot so navedli, so nemudoma navezali stik z vodstvom zavoda in ugotovili, da je ukrepalo ustrezno, saj je poskrbelo za zaščito žrtve in primer takoj predalo pristojnim državnim organom. "Prepričali smo se, da je dom zaščitil žrtev, osebje je takoj, ko je zaznalo nasilje, odreagiralo," je v izjavi za javnost dejal državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Luka Omladič. Poudaril je, da so primeri nasilja nad starejšimi osamljeni, ekscesni pojavi ter da so domovi starejših občanov sicer varno okolje. A ker na ministrstvu zastopajo ničelno toleranco do nasilja nad starejšimi, ki so ena najbolj ranljivih skupin v družbi, je treba sistemsko naslavljati tudi posamične primere, predvsem kadar "nasilje postaja spektakel", ki lahko nasilje le še dodatno spodbuja. "Zato sta potrebna diskretnost in zadržanost vseh, ki se s tem soočamo kot gledalci," je še dejal Omladič.

Državni sekretar je v izjavi za javnost še omenil, da so na ministrstvu za solidarno prihodnost v poletnih mesecih ustanovili delovno skupino za preprečevanje nasilja nad starejšimi. Prihodnje leto bo skupina postala stalno ministrovo telo. V svojih vrstah združuje strokovnjake z vseh ključnih področij ter predstavnike civilnodružbenih organizacij.

Ženska udarila varovanca doma starejših?
Nasilje v Domu starejših občanov Grosuplje
SDS za izredno sejo o stanju v domovih za starejše

SDS je vložil zahtevo za sklic izredne seje DZ-ja o stanju v domovih za starejše, ki je po njihovi oceni skrb vzbujajoče. Razmere zahtevajo takojšnje ukrepanje na različnih področjih, od kadra do normativov v zdravstveni negi, je v izjavi za medije dejala poslanka SDS-a Alenka Helbl. Težave so razvrstili v pet področij. To so dolge čakalne vrste za mesto v domu, saj je aktualnih prošenj že 17.400. Prav tako je treba po njihovih besedah rešiti finančno stanje domov, ki se je poslabšalo zaradi zvišanih cen energentov. Številni domovi so v letih 2020 in 2021 začeli tudi investicije, a so se zaradi višjih cen materiala znašli skoraj v brezizhodnem finančnem položaju, je izpostavila poslanka.