V času ukrepov za omejitev gibanja je še posebej težko tistim družinam, v katerih vladata alkoholizem in nasilje. Foto: Pixabay
V času ukrepov za omejitev gibanja je še posebej težko tistim družinam, v katerih vladata alkoholizem in nasilje. Foto: Pixabay

Do 22. marca letos je policija obravnavala za približno četrtino kaznivih dejanj nasilja v družini manj kot v istem obdobju februarja.

"To je pričakovano in še bolj skrb vzbujajoče," je poudarila Katja Zabukovec Kerin iz Društva za nenasilno komunikacijo.

Maja Plaz iz društva SOS pa je dodala: "Moramo biti še pozornejši na to, saj je vprašanje, koliko uspejo, zmorejo stopiti v stik z nami."

V času varnostnih ukrepov zaradi pandemije je žrtvam družinskega nasilja v veliki meri onemogočen umik znotraj socialne mreže – torej k prijateljem ali staršem –, zato je pomembno, da si ne zatiskajo oči sosedje.

Pomoč v stiski

Za pomoč v stiski lahko pokličete 031 371 143 in 080 11 55 (med 12. in 18. uro).

Pojavljajo se že nove oblike nasilja. "Zgodi se, da jim njihov partner, povzročitelj nasilja, zagrozi, da jih bo ob prvih znakih prehlada vrgel iz hiše," je pojasnila Zabukovec Kerinova.

Mogoče žrtve naj imajo pri sebi vedno telefon z nujnimi telefonskimi številkami. "Če pride do nasilja, naj se poskušajo umakniti v prostor, kjer ni nevarnih predmetov, naj to ne bo kuhinja," svetuje Plazova.

Apelirajo pa tudi na povzročitelje nasilja. "Da so v teh dneh posebej pozorni na svoja doživljanja. Ob prvih znakih, da bi se znali razjeziti do te mere, da bi ogrozili druge ali sebe, naj odidejo iz prostora," poudarja Zabukovec Kerinova.

Številni otroci so našli varnost zgolj v šoli in med vrstniki, poudarja policija. "Zdaj je čas, da se vedemo kot odrasli, nudimo otrokom vso podporo," je sporočil Vinko Stojnšek iz uprave kriminalistične policije, ki je dodal, da se bo policija vedno odzvala na klic na pomoč.

Krog nasilja se nikoli ne prekine sam od sebe. Kljub izrednim razmeram krizni centri in varne hiše delujejo, zato naj se žrtve ne obotavljajo in poiščejo pomoč.

Pojavljajo se nove oblike nasilja