Dve osebi sta v priporu, policija pa še naprej išče sostorilce, pri čemer odgovore išče v sporih, povezanih s kriminalno dejavnostjo.  Foto: BoBo
Dve osebi sta v priporu, policija pa še naprej išče sostorilce, pri čemer odgovore išče v sporih, povezanih s kriminalno dejavnostjo. Foto: BoBo

Pogrešani Danijel Božić je od doma odšel sredi novembra, nazadnje pa so ga videli na območju Ankarana. Že pred dnevi, ko so zaprosili za informacije o pogrešanem, so s koprske policijske uprave (PU) sporočili, da bi lahko bil žrtev kaznivega dejanja.

Vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič je pojasnil, da je policija prijela 29-letna državljana Slovenije in Črne gore, ki sta tudi z uporabo pištole pretepala moškega z območja Ljubljane, ga na kraju zvezala s plastičnimi zategami in ga skušala odvleči s kraja. Ljubljančana je v Ankaran pripeljal prav Božić, ki pa ga tedaj niso izsledili, svojci pa so naslednji dan prijavili njegovo izginotje.

Oba napadalca so 17. novembra privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zoper njiju odredil pripor, zaradi razjasnitve dogajanja pa so nadaljevali iskanje takrat še pogrešanega Božića, ki v tistem trenutku ni bil osumljen nobenega kaznivega dejanja. Žrtev napada, ki je dobil lažje poškodbe in so ga že na večer napada odpustili iz zdravniške oskrbe, pa ni pojasnil podrobnosti dogajanja.

200 policistov v policijski preiskavi

V nadaljevanju preiskave, v kateri je sodelovalo več kot 200 policistov ljubljanske, kranjske in koprske policijske uprave, več kot 60 gasilcev, reševalci potapljači in strokovnjaki nacionalnega forenzičnega laboratorija, jim je v petek uspelo zožiti območje, kjer bi se pogrešani lahko nahajal, v nedeljo pa so v gozdu na območju PU-ja Kranj tudi našli truplo moškega, ki je umrl nasilne smrti. Izsledki analize DNK-ja so potrdili, da gre za pogrešanega Božića.

Zaradi interesa preiskave Jurič ni podal veliko podrobnosti glede dinamike ugrabitve in umora ter motivov zanj. Poudaril je sicer, da dosedanje ugotovitve kažejo na to, da je bil Božić umorjen "kmalu po dogodku v Ankaranu, če ne celo istega dne". Policija, ki zadevo obravnava prednostno, pa išče dodatne storilce, ki so sodelovali pri izvršitvi kaznivega dejanja. Kot je še navedel, je bilo storilcev očitno več, pri čemer se je njihov načrt glede ugrabitve ene osebe izjalovil, pri ugrabitvi druge osebe pa je očitno uspel.

Glede nagiba je Jurič pojasnil še, da "odgovore iščejo predvsem v sporih, ki se nanašajo na kriminalno dejavnost". Nekatere od vpletenih oseb so v preteklosti tudi že obravnavali zaradi kaznivih dejanj, ne pa tudi umorjenega.