Nekdanji komandir je po odločitvi sodišča kriv najmanj devetih kaznivih dejanj šikaniranja podrejenih. Foto: Reuters
Nekdanji komandir je po odločitvi sodišča kriv najmanj devetih kaznivih dejanj šikaniranja podrejenih. Foto: Reuters

Sodišče je odločilo, da je kriv najmanj devetih kaznivih dejanj šikaniranja na delovnem mestu, poročata časopisa Delo in Slovenske novice. Obsojen je dve leti zapora s petimi leti preizkusne dobe, sodba pa še ni pravnomočna.

Fekonja je po ugotovitvah kamniškega okrajnega sodišča s spolnim nadlegovanjem, psihičnim nasiljem, trpinčenjem in neenakopravnim obravnavanjem desetim podrejenim povzročil ponižanje in prestrašenost, dva med njimi sta bila zaradi zdravstvenih težav na bolniškem dopustu.

Kot ugotavlja sodišče, je policistke, policiste in administratorke šikaniral med 18. decembrom 2008 in vse do svoje upokojitve 31. julija 2014. Nekaterim je očital, da so nesposobni, in se nanje drl tako, da je postal rdeč v obraz in da so mu na vratu izstopile žile.

Vodstvo policije vedelo za nepravilnosti

Sojenje pa je potrdilo, da je za komandirjevo početje vedelo tudi vodstvo Policijske uprave Ljubljana, pišeta časopisa. Njegovi nadrejeni na ljubljanski policijski upravi so namreč delo nekdanjega komandirja ocenjevali kot odlično in tudi po dveh anonimnih prijavah niso prepoznali nepravilnosti.

Že na prvem sojenju so Fekonji izrekli pogojno zaporno kazen, a so višji sodniki sodbo razveljavili in odredili vnovično sojenje.