Županja Urška Repolusk je prepričana, da je bilo vse zakonito in da naredila ničesar narobe. Foto: Radio Maribor/Občina Ruše
Županja Urška Repolusk je prepričana, da je bilo vse zakonito in da naredila ničesar narobe. Foto: Radio Maribor/Občina Ruše

Preiskavo suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic so mariborski kriminalisti začeli julija lani, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

V predkazenskem postopku so ugotovili, da je uradna oseba pravne osebe javnega prava v letu 2020 izrabila svoj položaj pri prodaji nepremičnine v javni lasti, ovadbo pa so na okrožno državno tožilstvo vložili v aprilu.

Po neuradnih informacijah medijev, med drugim časopisa Večer in portala 24ur, sta ovadeni županja Občine Ruše Urška Repolusk in njena sestra zaradi nakupa občinskega stanovanja.
Na ruški občini poudarjajo, da s tem niso seznanjeni. "Občina Ruše in županja Urška Repolusk je bila seznanjena z uvedenim predkazenskim postopkom v zvezi z nakupom občinskega stanovanja, ki poteka na Policijski upravi Maribor. Z vložitvijo zatrjevane kazenske ovadbe Občina Ruše ni seznanjena. Prav tako ji ni bilo vročeno nobeno pisanje Policijske uprave Maribor ali pristojnega okrožnega državnega tožilstva," so zapisali na družbenem omrežju Facebook.

Sporno občinsko stanovanje je leta 2020 na javni dražbi kupila županjina sestra, ki živi v Nemčiji, pozneje pa je to prešlo v solastništvo županje. Repolusk je na novinarski konferenci februarja letos zatrdila, da je prodaja občinskega stanovanja potekala zakonito in da sama "ni naredila nič narobe". Poudarila je, da se na javni dražbi lahko pod enakimi pogoji poteguje vsak, sama pa se je izločila iz postopka.

Kot je dejala, je bilo to stanovanje vključeno v načrt prodaje že leta 2011, bilo je prazno in neobnovljeno, ni bilo neprofitno in občina je bila le delni lastnik stavbe, v katerem se nahaja. Neuspešni sta bili že dve javni dražbi zanj, decembra 2020 pa je bila sklicana še tretja dražba, in sicer le za 15 odstotkov nižjo izklicno ceno, namesto dovoljenih 30 odstotkov, je povedala.

Za to kaznivo dejanje je predpisana kazen od treh mesecev do petih let zapora.