Generalni direktor policije je imenoval komisijo, ki bo preiskala vse okoliščine varnostnega dogodka, so sporočili s PU-ja Nova Gorica. Foto: BoBo
Generalni direktor policije je imenoval komisijo, ki bo preiskala vse okoliščine varnostnega dogodka, so sporočili s PU-ja Nova Gorica. Foto: BoBo

Kot so sporočili s PU-ja Nova Gorica, so se v sredo zvečer odzvali na klic 61-letnega občana, ki je po telefonu grozil, da bo uporabil strelno orožje. "Omenjal je samomor, omenjal je grožnje z orožjem, zahteval je polno bojno opremljeno policijo na kraju," je v izjavi za javnost povedal direktor PU-ja Nova Gorica Evgen Govekar, ki je ob tem poudaril, da se je policija v takšnih primerih dolžna odzvati tako v smeri preprečitve samomora kot zagotovitve varnosti vseh preostalih ljudi, sostanovalcev in sokrajanov. Ali je imel moški duševne motneje, bodo preverjali v nadaljnji preiskavi, je dodal.

Na kraj dejanja, v manjši stanovanjski blok v okolici Nove Gorice, je bila takoj napotena policijska patrulja, policista pa sta na kraju dogodka ugotovila in v kontaktu z 61-letnim moškim tudi potrdila, da ima ta v rokah avtomatsko puško, v kateri je bil vstavljen nabojnik. "Po trenutkih podatkih gre za nelegalno orožje. Preiskava gre tudi v smeri, kje ga je dobil," je pojasnil Govekar. Policista sta zavarovala okolico manjšega stanovanjskega bloka, v katerem je živel moški, in o tem obvestila operativno-komunikacijski center, ki je na kraj poslal še dve policijski patrulji.

Med zavarovanjem kraja dogodka in obveščanjem preostalih stanovalcev bloka o dogajanju, je eden od policistov opazil 61-letnika, ki je v temi z orožjem pri sebi sedel na balkonu svojega stanovanja. Policisti so moškega pozivali, naj orožje odloži, a se na to ni odzval, v nekem trenutku pa je orožje sprožil.

Eden izmed policistov je potem v smeri moškega sprožil dva strela iz službene pištole. Ker je oseba na balkonu obmirovala, so se policisti balkonu približali in ugotovili, da si je moški s strelnim orožjem vzel življenje. Na vprašanje, ali je policist s katerim od dveh strelov moškega zadel, Govekar v izjavi za javnost ni odgovarjal, in sicer s pojasnilom, da preiskava še poteka in da do takrat podrobnosti ne komentira. Generalni direktor policije je sicer glede uporabe strelnega orožja imenoval posebno komisijo, ki bo preiskala celotno dogajanje in skladnost uporabe strelnega orožja, je dodal.

Streljanje na Goriškem

Moški pred desetletji že kaznovan zaradi kaznivega dejanja z elementi nasilja

Pred nekaj desetletji je bil moški obravnavan za eno od kaznivih dejanj z elementi nasilja. Kot je pojasnil Govekar, je svojo kazen že odslužil in ni več evidentiran v kazenskih evidencah.

Na policiji so dodali, da je ogled kraja dogodka prevzel preiskovalni sodnik, o varnostnem dogodku je bilo obveščeno tudi okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Policisti in kriminalisti nadaljujejo zbiranje obvestil zaradi razjasnitve vseh okoliščin dogodka, zato bodo več podrobnosti posredovali pozneje, so še zapisali.

Klic v stiski

Če čutite hudo duševno stisko ali imate samomorilne misli, poiščite strokovno pomoč v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč.

Lahko se obrnete na svojega osebnega zdravnika ali na:
112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)
116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)
116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)
01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24h/dan)