Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skoraj sedem let po tragični smrti tedaj komaj sedemletne deklice se je na celjskem sodišču s predobravnavnimi naroki začelo sojenje zoper trojico obdolžencev, ki jim tožilstvo očita opustitev nadzorstva v cestnem prometu. Na zatožno klop so sedli trije zaposleni v podjetju Vodovod-Kanalizacija (Vo-Ka) Celje.

Takratni vodja vzdrževanja v družbi Matjaž Kapitler je krivdo za očitke zanikal že na aprilskem predobravnavnem naroku, v sredo sta krivdo zanikala tudi preostala obtoženca, vodja obrata v podjetju Vo-Ka Darko Esih in cestni vzdrževalec Marjan Ograjšek. Zagrožena kazen za omenjeno kaznivo dejanje je do osem let zapora, poročata Dnevnik in Večer.

Nesreča se je zgodila 5. julija 2015 zvečer, ko je deklica med vožnjo iz Vojnika proti Šmartnemu zapeljala v večjo udarno jamo na neurejeni bankini in padla. Sedemletna kolesarka, ki se je vozila v spremstvu očeta in sestre, je utrpela tako hude poškodbe, da je kljub pomoči umrla v celjski bolnišnici.

Celjski policisti so takoj po nesreči sporočili, da bodo okoliščine podrobno preiskali in se osredotočili tudi na morebitno odgovornost vzdrževalca ceste, to je celjsko podjetje Vo-Ka. Iz podjetja so takrat sporočili, da je bila cesta Vojnik–Brezova–Šmartno v Rožni dolini nazadnje pregledana tri dni pred nesrečo. Na tem območju je bilo junija hujše neurje z nalivi, zato je vzdrževalec takrat odstranil posledice neurja s cest in popravil poškodbe na bankinah. Navedli so še, da je bila bankina v času tragične nesreče zaščitena z opozorilno tablo.

Celjski kriminalisti in tožilstvo so prepričani, da gre odgovornost za dekličino smrt pripisati Kapitlerju, Ograjšku in Esihu. A trojica obdolženih krivdo zanika, sodeč po dokaznih predlogih obrambe, pa bo osrednja pozornost obrambe namenjena dokazovanju v smeri, ali bi zaščitni žepki na kolesu lahko preprečili usodne poškodbe nesrečne deklice. Tako sta po poročanju časnikov zagovornici obtožencev Maksimiljana Kincl Mlakar in Aleksandra Emeršič predlagali zaslišanje več prič, tudi dekličinega očeta in policistov, ki so obravnavali nesrečo, ter izvedenca cestnoprometne stroke in sodne medicine.