Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Nekemu podjetju pa naj bi brez pogodbe izplačala več kot 200.000 evrov.

Silva Kristančič je več kot 20 let vodila finančno službo na Onkološkem inštitutu Ljubljana, marca pa je morala zapustiti svojo pisarno brez odpovednega roka in brez odpravnine. Izredna odpoved. Direktorica Zlata Štiblar Kisić, ker postopek teče, o sumih kratko: "Gre za več kaznivih dejanj: zlorabo uradnega položaja, negospodarno rabo javnih sredstev, goljufijo in tudi izneverjenje."

Neuradno – v preteklem letu so Kristančičevi izplačali kar 463 nadur v vrednosti več kot 16.000 evrov bruto. Delala je med dopustom, ob nedeljah, praznikih. Nadur ni vnesla v uradno evidenco, delo naj bi ji plačali dvakrat. Njena mesečna plača je bila dobrih 3800 evrov bruto, z nadurami v povprečju še za dobro tretjino višja. A izplačila je odobrila direktorica: "Podrobnosti ne bom razlagala, lahko pa povem, da je zlorabila moje zaupanje."

Neuradno drugič – pri podjetjih UCO, d. o. o., in MARBO, d. o. o., je Kristančičeva naročala informacijske storitve, čeprav je okvirni sporazum s podjetjema potekel že sredi leta 2017. V dveh letih in pol je kljub temu omogočila izplačilo več kot 200.000 evrov brez pravne podlage.

Čeprav je informacijski sistem podjetij UCO in MARBO povzročal motnje, nezadovoljstvo in ni omogočal nadzora, naj bi Kristančičeva preprečevala zamenjavo z drugim. In še, direktor podjetja UCO, Goran Učakar, je brezplačno uporabljal poslovne prostore onkološkega inštituta. Vodstvo inštituta o tem ni bilo obveščeno. Koliko je bil zaradi domnevnih nepravilnosti onkološki inštitut oškodovan, bo znano po opravljeni reviziji.

Silva Kristančič na očitane nepravilnosti pred kamero ni želela odgovarjati, jih pa v celoti zavrača. S tožbo zahteva vrnitev na delovno mesto in 5400 evrov bruto odškodnine za vsak izgubljen mesec. Delovno in socialno sodišče je njeno zahtevo, da se vrne na onkološki inštitut, enkrat že zavrnilo. Kot pravi direktorica Štiblar Kisić: "Je ugotovila, da so naši dokazi očitno tako močni, da vrnitev na delovno mesto ne bi bila primerna."

Onkološki inštitut bo Silvo Kristančič ovadil in zahteval, da povrne morebitno finančno škodo.

Zdajšnja direktorica Zlata Štiblar Kisić je v omarah našla še nekaj okostnjakov, a odločitev, ali se bo z njimi spopadel kot ona, bo v rokah izbranega novega direktorja Roberta Cuglja. Ta bo na direktorski stol sedel šele, če mu bo soglasje dala vlada.

Zaposlena naj bi oškodovala onkološki inštitut