Foto: Facebook/Gorska Reševalna Zveza Slovenije
Foto: Facebook/Gorska Reševalna Zveza Slovenije

Gorski reševalci znova opozarjajo pohodnike, da se na izlete v hribe dobro pripravijo, da uporabljajo primerno opremo in da svoj cilj izberejo glede na svoje psihofizične sposobnosti. "Čeprav smo sredi poletja, pa je v visokogorju še vedno nujna zimska oprema," so poudarili v sporočilu za javnost.

"Da so v letošnjem letu razmere v gorah izjemno zahtevne, govori veliko število gorskih nesreč," so zapisali na Gorski reševalni zvezi Slovenije. Svoje opozorilo so podkrepili tudi s črno statistiko. "Do današnjega dne (20. julij, op. a.) je življenje v gorskih nesrečah izgubilo že 15 ljudi, v celotnem lanskem letu pa 16," so zapisali. Kot je razvidno s spletne strani zveze, so reševalci letos do zdaj opravili 297 intervencij, lani v celotnem letu pa 485. Helikopter z reševalno ekipo je letos do zdaj vzletel 121-krat, v letu 2020 pa 211-krat.

V ponedeljek je dežurna ekipa za reševanje v gorah z zdravnikom, gorskim reševalcem, posadko helikopterja Slovenske vojske in policistom gorske enote posredovala petkrat. V Debelakovi smeri v Veliki Mojstrovki je na alpinistko padel kamen, na vrhu Matajurja v občini Kobarid si je pohodnik zlomil nogo, pod Malim vrhom se je pri sestopu poškodovala planinka, na poti od Krnskih jezer proti Lepeni je obnemogel planinec, na poti iz Žrela proti Storžiču, pa je pohodnik našel truplo.