Oprostilna sodba pulmologu Damjanu Birtiču je razveljavljena. Sojenje se bo ponovilo. Foto: TV Slovenija
Oprostilna sodba pulmologu Damjanu Birtiču je razveljavljena. Sojenje se bo ponovilo. Foto: TV Slovenija

Tožilstvo zdravniku Birtiču očita, da je pred sedmimi leti bolnika zdravil zaradi vnetja pljuč, ne pa zaradi rakavega tumorja, ki je bil za bolnika usoden.

Bolnik, ki je umrl zaradi raka na pljučih, je ovadbo proti svojemu zdravniku Birtiču vložil tik pred smrtjo. Očital mu je malomarno zdravljenje. Ob tem je pomenljivo, da je šempetrska bolnišnica priznala zdravniško napako in da je bila v drugem postopku priznana odškodnina svojcem pokojnega Petrovića. Na novogoriškem sodišču pa je bil marca lani zdravnik Birtič oproščen. Tožilka je zdaj s pritožbo uspela, sojenje se bo tako ponovilo.

"Vsebinsko je zadeva bila razveljavljena, ker je bila obrazložitev sodišča pomanjkljiva. V celoti je slonela le na delu izjave sodne izvedenke," je pojasnila tožilka Ana Radovanović Širok.

Seveda smo zdravnika Birtiča prosili za komentar, vendar nas je napotil na svojega zagovornika. Ta nam je pisno odgovoril, da je sodba razveljavljena le iz formalnih, ne pa vsebinskih razlogov. Hčerka pokojnega Petrovića Polona je prepričana drugače - češ "... da so jasno zapisali, da je takšno ravnanje pulmologa najmanj nerazumljivo, saj je prav on sam v prvi izvid napisal, da gre za malignom. Potem pa v njegovih izvidih o malignomu ni več govora. Kar gre po mnenju višjega sodišča pripisati temu, da se je odločil za diagnozo, za katero se je pozneje izkazalo, da je bila napačna!"

Na prvostopenjskem sojenju so sicer zbrali več izvedenskih mnenj ‒ eno teh tudi od zdravnikove nekdanje sodelavke. Nanj naj bi se opirala oprostilna sodba. Tožilka je na prvi stopnji zahtevala enoletno zaporno kazen z dveletno preizkusno dobo ‒ zgodba gre torej zdaj znova od začetka.

Oprostilna sodba pulmologu razveljavljena