Preizkus z alkotestom je pri 46-letni voznici pokazal, da je imela v krvi kar tri pomile in pol alkohola. Foto: BoBo
Preizkus z alkotestom je pri 46-letni voznici pokazal, da je imela v krvi kar tri pomile in pol alkohola. Foto: BoBo

Kot so pojasnili na celjski policijski upravi, jih je o negotovi vožnji voznice na avtocesti proti Celju obvestilo nekaj voznikov.

46-letnico so nato okoli 19. ure ustavili na območju Celja. Preizkus z alkotestom je pokazal, da je imela 1,76 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka ali dobre tri promile in pol alkohola v krvi.

Zaradi močne alkoholiziranosti so voznico z reševalnim vozilom odpeljali v celjsko bolnišnico.

Policisti so ji odvzeli vozniško dovoljenje in podali obdolžilni predlog. Čaka jo 1200 evrov globe. Ob tem so na PU Celje zapisali, da je to "še najmanj, kar jo je lahko doletelo". V primeru prometne nesreče bi bile lahko posledice dosti hujše, sploh na avtocesti, kjer so hitrosti velike, promet pa gost.

Možnost udeležbe v nesreči pri promilu alkohola večja za najmanj 25-krat

Spomnili so, da raziskave kažejo, da je že pri enem promilu alkohola v krvi bistveno motena reakcija oči na svetlobo in da je bistveno zožen zorni kot, kar pomeni, da se težko prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih.

Za polovico se zmanjšata tudi ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so prepozne in napačne, na določene nevarnosti se sploh nismo več sposobni odzvati, zato pogosto pride do naletov.

Prav tako se povečujeta reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni nesreči se pri promilu alkohola poveča za najmanj 25-krat.