"Nesprejemljivo je, da so oškodovane osebe ustrahovane zaradi njihovega dela," opozarjajo na policiji. Foto: BoBo

"Policija vsako grožnjo obravnava resno in prioritetno, prav tako pa je že sprejela tudi določene ukrepe za zagotovitev varnosti oškodovancev. Podrobnosti ukrepov zaradi varnosti oseb ne moremo razkriti," so v sporočilu za javnost zapisali na Generalni policijski upravi. Pisma so zasegli in sprožili kazenski postopek.

Policija ob tem dodaja, da je razumljivo, da se posledice epidemije v državi kažejo na vseh področjih družbenega in zasebnega življenja, a taka eksplicitna dejanja bistveno presegajo raven javnega izražanja mnenj in stališč do vprašanja javnega ali skupnega pomena. "Nesprejemljivo je, da so oškodovane osebe ustrahovane zaradi njihovega dela in da se jim grozi z napadom na njihovo varnost in življenje, zato bo policija vsak tak primer obravnavala z vso resnostjo," so sporočili.

Kdor komu, zato da bi ga ustrahoval ali vznemiril, resno zagrozi, da bo napadel njegovo življenje ali telo ali prostost ali uničil njegovo premoženje velike vrednosti ali da bo ta dejanja storil zoper njegovo bližnjo osebo, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.

Če je tako dejanje storjeno proti dvema ali več osebam, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. Če bi storilec grožnjo uresničil, bi policija preiskavo vodila v smeri drugih kaznivih dejanj zoper življenje in telo, so še poudarili.