Policisti so v zadnjih treh dneh poostrenih ukrepov zaznali 1221 kršitev. Kar v 1038 primerih so izrekli zgolj opozorilo. Foto: BoBo
Policisti so v zadnjih treh dneh poostrenih ukrepov zaznali 1221 kršitev. Kar v 1038 primerih so izrekli zgolj opozorilo. Foto: BoBo

Izrečenih je bilo 1038 opozoril in izdanih ali uvedenih 183 glob oz. prekrškovnih postopkov. V štirih primerih so policisti podali predlog zdravstvenemu inšpektoratu, so pojasnili na Generalni policijski upravi.

Medtem so kranjski policisti v soboto obravnavali dva primera prijav varnostnikov zaradi nenošenja mask občanov v trgovinah. Opoldne so v istem dogodku obravnavali moškega in žensko, ki nista upoštevala opozorila varnostnika, naj si v trgovini nadeneta maski. Upoštevala nista niti policistov. Kljub poskusu mirne rešitve situacije je kršilka na dejanja policistov odgovorila z vpitjem in žalitvami, so danes sporočili s Policijske uprave Kranj.

Kršilca sta z dejanjem povzročila tudi zgražanje drugih strank v trgovini. Policisti ju obravnavajo zaradi nenošenja maske, neupoštevanja ukrepov varnostnika, nenudenja podatkov in kršitve javnega reda zaradi nedostojnega vedenja na javnem kraju in do policistov.

V drugem primeru se je moški na opozorilo varnostnika odzval z grožnjo, da ima orožje, zatem pa se je odpeljal s kraja. Policisti so ga izsledili. Moški je bil pod vplivom alkohola, policija pa ga obravnava zaradi nenošenja maske, neupoštevanja ukrepov varnostnika in vožnje pod vplivom alkohola.

Poostreni ukrepi do vključno 11. aprila

Od četrtka pa do vključno 11. aprila veljajo omejitveni ukrepi, s katerimi želi vlada zajeziti nadaljnje širjenje novega koronavirusa. Prepovedano je prehajanje med statističnimi regijami razen ob predložitvi negativnega izvida testa PCR, dokazila o cepljenju ali prebolelosti covida-19. Pri tem velja nekaj izjem, med njimi je tudi prihod na delo.

Omejeno je tudi zbiranje ljudi, izjema so le ožji družinski člani ali člani skupnega gospodinjstva. Prepovedani so vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke. Te so dovoljene le z dovoljenjem ministra. Obvezno je nošenje mask na vseh javnih prostorih, tudi na prostem.

Manjša sprostitev omenjenih ukrepov velja le ob današnjem prazniku, ko je dovoljeno obiskati bližnje. Med statističnimi regijami lahko prebivalci prehajajo med 5. in 22. uro, če gredo na obisk na zasebne površine. Dovoljeno je zbiranje največ šestih ljudi iz največ dveh gospodinjstev, mednje pa ne spadajo mlajši od 15 let.