Zaradi fotovoltaične elektrarne na strehi obrata, ki je v celoti pogorela, pa ni prišlo niti do onesnaženja s kakšno od strupenih ali rakotvornih snovi. Foto: BoBo
Zaradi fotovoltaične elektrarne na strehi obrata, ki je v celoti pogorela, pa ni prišlo niti do onesnaženja s kakšno od strupenih ali rakotvornih snovi. Foto: BoBo

Na območju požara v podjetju Fragmat iz Podskrajnika so predstavniki Agencije RS za okolje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Uprave RS za varno hrano že vzeli prve vzorce, da bi analizirali morebitno onesnaženost okolja. Meritve snovi v vodi in v zraku so začeli danes, prve analize kažejo, da ni prišlo do onesnaženosti.

Nacionalni inštitut za javno zdravje medtem poziva krajane, da vrtnine in sadje, ki so vidno onesnaženi s sajami, zavržejo, drugih vrtnin in sadja pa naj ne uživajo do objave izsledkov analiz. Foto: BoBo
Nacionalni inštitut za javno zdravje medtem poziva krajane, da vrtnine in sadje, ki so vidno onesnaženi s sajami, zavržejo, drugih vrtnin in sadja pa naj ne uživajo do objave izsledkov analiz. Foto: BoBo

Vzorce vode bodo jemali tudi še prihodnji teden na nekoliko širšem območju, na katerem bi po predvidevanjih Inštituta za raziskovanje krasa iz Postojne lahko prišlo do onesnaženja. "Tukaj je le kraško območje, zato smo na ožjem območju že sinoči in danes zjutraj vzeli prve vzorce v iztoku kanalizacije iz obrtne cone in vode v Zelških jamah. Vzorčili bomo vodotoke Rak, Cerkniščica, Malni in Ljubljanica," je na novinarski konferenci povedala Janja Turšič iz Arsa.

Direktor Komunale Cerknica Anton Kranjc je povedal, da je vodovodni sistem uspel zagotoviti dovolj velike količine vode za gašenje. Kanalizacijski sistem na območju obrtne cone je tako kot sama cona nov in velik, da voda s požarišča še ni odtekla po meteorni kanalizaciji v vodotok, pač jim je iztok uspelo zablokirati in namestiti ustrezne lovilne naprave za onesnažene delce. Kljub temu, da ni bilo dokazano onesnaženje vode, so se preventivno odločili prebivalce pozvati, naj vodo pred uživanjem prekuhavajo. Prve analize po besedah Turšičeve sicer kažejo, da voda ni onesnažena.

Kakšne bo vpliv požara na zdravje ljudi?

Policija ocenjuje, da je škode za več milijonov

"Kljub hitremu interveniranju gasilskih enot, je industrijski objekt zgorel v celoti, prav tako delovni stroji v notranjosti. V požaru je zgorelo tudi več ton izolacijskega materiala, nastala pa je velika materialna škoda, ki po nestrokovni oceni znaša več milijonov evrov," so sporočili s PU Ljubljana. Ljubljanski kriminalisti in izvedenci nacionalnega forenzičnega laboratorija so za danes zaključili z ogledom požarišča. Zavarovali so sledi in dokaze, ki bodo še analizirani. Po do sedaj zbranih ugotovitvah je znano, da je zagorelo v notranjosti proizvodnega obrata. Kriminalistična preiskava požara še ni zaključena, preverjajo se še okoliščine dogodka, saj vzrok požara še ni znan. Zbiranje obvestil pa poteka tudi v smeri morebitnih sumov kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

V zrak je šlo veliko dima

Požar se je razširil v obratu Fragmata v industrijski coni Podskrajnik pri Cerknici, ki obsega halo v velikosti 20.000 kvadratnih metrov in skladišče v velikosti 20.000 kvadratnih metrov. Lastnik in vodja proizvodnje sta takoj prispela na kraj nesreče, kjer so delavci sprva požar skušali pogasiti sami, a jim to ni uspelo. Vodja intervencije Blaž Kranjc je poudaril, da so bili o požaru obveščeni ob osmi uri zvečer in aktivirali vse enote iz gasilske zveze Cerknica, a so videli, da bodo potrebovali okrepitve. Poudaril je, da je bil požar zahteven, saj je bil objekt tudi nestabilen in visok. Požar pa so omejili med 22. uro in polnočjo. Pri intervenciji je sodelovalo 314 gasilcev iz sedmih zvez.

V Podskrajniku odsvetujejo zadrževanje na prostem

V zrak je šlo veliko dima, a prve raziskave ekološkega laboratorija z mobilno enoto kažejo, da ni večje nevarnosti za zdravje ljudi. Kljub temu so bile iz preventivnih razlogov na območju zaprte tri šole in dva vrtca.

Zaradi fotovoltaične elektrarne na strehi Fragmata, ki je prav tako v celoti pogorela, ni prišlo do onesnaženja s kakšno od strupenih ali rakotvornih snovi. "To je bila težava le za gasilce med gašenjem, vendar smo bili na elektrarno opozorjeni, prav tako smo med požarnimi vajami vadili tudi gašenje na stavbah s tovrstno elektrarno," pa je pojasnil Kranjc.

Celotno območje požara je zaprto tudi zaradi kriminalistične preiskave, ogled opravlja osem kriminalistov in trije izvedenci nacionalnega forenzičnega laboratorija, smrad pa ni več tako močan. Kot so opozorili v Civilni zaščiti Cerknica, je dim v zraku danes še prisoten.

Uprava za veterinarstvo: Do konca analiz odsvetujemo pašo

Prekuhavanje vode

Komunala Cerknica je obvestila porabnike pitne vode iz naselij Cerknica, Dolenja vas, Dolenje Jezero, Goričice, Grahovo, Ivanje selo, Lipsenj, Martinjak, Otok, Podskrajnik, Rakek, Slivice, Unec, Zelše, Žerovnica, Gorenje Jezero in Laze, da je treba do preklica pitno vodo preventivno prekuhavati. Zadostuje, da voda burno vre tri minute, nato jo hranite v hladilniku in porabite v 24 urah. Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrite z usedanjem in nato filtrirajte, svetujejo.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin po požaru v tovarni Fragmat v Podskrajniku tamkajšnjim prebivalcem svetuje, naj do pridobitve izsledkov analiz na onesnaženem območju živali ne pasejo oz. jih s paše umaknejo v hleve in omejijo gibanje hišnih ljubljenčkov. Kjer živali ni mogoče odmakniti s pašnikov, uprava svetuje, naj jim na pašnikih omejijo gibanje in pokladajo krmo, pridobljeno z neonesnaženih območij oz. pridobljeno pred nastankom požara ali zunaj prizadetih območij. Uprava poleg tega priporoča še, da se krma, pridelana na onesnaženem območju, po požaru označi in namesti ločeno od preostale krme in da se živali napajajo z vodo iz javnega vodovoda.

Šarec: Pomembno je, da so prebivalci na varnem

Prizorišče požara si je ogledal tudi predsednik vlade Marjan Šarec in pohvalil delo gasilcev in drugih pristojnih služb. "Pomembno je, da so zdaj prebivalci na varnem, zato je občina tudi preventivno zaprla vzgojno-varstvene zavode, da izloči vse možnosti nevarnosti." Dodal je še, da je šlo za sodoben proizvodni objekt, odprt leta 2012, zato je škoda velika. Šarec je tako ocenil, da je "za lastnika to zelo tragičen dogodek, saj je bila to najmodernejša tovarna za izdelavo izolativnega materiala".

Pogorišče sta si ogledala cerkniški župan Marko Rupar in predsednik vlade Marjan Šarec. Foto: BoBo
Pogorišče sta si ogledala cerkniški župan Marko Rupar in predsednik vlade Marjan Šarec. Foto: BoBo

Vodno zajetje ni bilo v območju, kamor je padal pepel

Sorodna novica Foto in video: Požar v obratu Fragmat v Podskrajniku pod nadzorom

Župan občine Cerknica Marko Rupar je poudaril, da je bila intervencija zelo hitra in da so občane sproti obveščali o položaju in navodilih prek spletne aplikacije in lokalnega radia. Izdali so tudi navodilo za prekuhavanje vode, ki pa je preventivno, saj je zaradi velike porabe vode pri gašenju vprašanje, ali lahko čistilna naprava sledi taki porabi. "Vodno zajetje ni bilo v območju, kamor je padal pepel. Direktnega stika oz. tega, da bi prišlo do vdora meteorne vode, ni bilo," je dodal. "Je pa to velik udarec tudi za lastnika," je dejal Rupar. Po prvih županovih ocenah je zagorelo na mlinu za repromaterial, požar pa je izbruhnil na glavnem stroju, ki proizvaja plošče stirodur. So pa delavci pravočasno odstranili nevarne snovi in zapustili objekt, tako da ni bil poškodovan nihče, je še dejal Rupar.

Gost dim je šel v zrak šest do sedem kilometrov proti Rakitni, tudi saje. Foto: Franc Perko
Gost dim je šel v zrak šest do sedem kilometrov proti Rakitni, tudi saje. Foto: Franc Perko

Zajc: Gorelo ni nič podobnega kot v Kemisu

Minister za okolje Simon Zajc je dejal, da ni gorelo nič takšnega, zaradi česar bi lahko predvidevali, da bo prišlo do hujše okoljske škode. "Predvsem zato, ker je bila intervencija zelo hitra in zelo učinkovita že samih delavcev v tem objektu," je dodal. Po Zajčevih besedah so imeli v obratu pravilno požarno varnost zagotovljeno. "Ni gorelo nič podobnega kot v Kemisu, s čimer se zdaj vlečejo vzporednice. Je pa Kemis poskrbel, da je bila ta intervencija tako hitra," je še zagotovil minister. Kot je še dejal ob robu srečanja z varuhom človekovih pravic, ga je najbolj skrbelo, kaj bo z vodami. "Ampak so poskrbeli za obvode in poskrbeli, da se jih je zajezilo. Po prvih analizah, ki jih je naredila terenska laboratorijska enota, ne pričakujemo, da bo prišlo do kakšnega hujšega onesnaženja okolja, kar je dobra novica," je ponovil.

Tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je Šarcu pred ogledom kraja povedal, da je bilo dogajanje "bliskovito rešeno" in da je bil zato, ko je prispel na kraj nesreče, "pozitivno presenečen". Izrazil je zadovoljstvo, da so dobro prakso po Kemisu obdržali, tudi državni organi in nekateri strokovnjaki, ki se takoj odzovejo in predlagajo ukrepe.

Tehnični direktor: Škoda je gromozanska

Medtem je župan Cerknice še spomnil, da je bila investicija v novo tovarno, zgrajeno leta 2012, 20 milijonov evrov, za približno pet milijonov evrov je zgorelo repromateriala. Tehnični direktor Fragmata in sin lastnika Rok Žgajnar je povedal, da bodo prihodnji teden sklicali krizne sestanke, na katerih se bodo dogovorili, kako naprej. Podjetje so imeli sicer zavarovano, vendar ne vedo, kdaj in če ga bodo gradili na novo. To lahko predstavlja težavo tudi za delavce. Te je pohvalil, da so se hitro in prisebno odzvali na požar.

Fragmat je bil največji proizvajalec stirodurja v Sloveniji

Proizvodnja v Fragmatu je sicer delovala 24 ur na dan, vse dni v letu. "Težava je, ker je bila ta proizvodnja v vzponu, saj je v vzponu gradbeništvo, kar bo velik udarec tudi za komercialni del, zagotovo se bodo povečale tudi cene tega materiala," je dejal župan. Skladišče Fragmata je bilo namreč polno stirodurja, to podjetje pa je njegov največji proizvajalec v Sloveniji.

Vseh delavcev v podjetju je približno 40. Ministrica za delo Ksenija Klampfer je dopoldne tako že stopila v stik s kadrovskim direktorjem Fragmata Dušanom Žužkom, na nesrečo sta se na njeno zahtevo že odzvala Zavod RS za zaposlovanje in Center za socialno delo Primorsko-Notranjska. "Ministrica in direktor se bosta sestala prihodnji teden, ko bosta pregledala načrte in možnosti za naprej s ciljem, da se poskrbi za delavke in delavce oziroma, da se pomaga podjetju," so sporočili z ministrstva.

Zaradi požara je nastala škoda tudi na sosednji stavbi podjetja Alpod, kjer so popokale šipe na oknih, ki so obrnjene proti Fragmatu, stopil se je tudi stiropor na fasadi, zato jo bodo morali obnoviti.

Preventivni ukrepi po požaru v Fragmatu