Velika iskalna akcija to soboto. Foto: PU Kranj
Velika iskalna akcija to soboto. Foto: PU Kranj

Glavno merilo za umestitev osebe na seznam pogrešanih oseb je nenadna in nepričakovana odsotnost iz kraja bivališča oziroma iz družinskega, socialnega ali poklicnega okolja, pri čemer je policija obveščena ali pa sama to ugotovi.

Slovenska policija letno obravnava približno 500 prijav pogrešanih oseb, od tega slabo tretjino mladoletnih. Največ pogrešanih je torej odraslih in starejših. Predvsem gre za osebe z demenco ali drugimi starostnimi boleznimi, za izgubljene v gorah in podobno. Večina prijav je podanih v enem dnevu in v enem dnevu je večina pogrešanih najdena, sporočajo s Policijske uprave Kranj.

Polovico odraslih najdejo v od dveh do treh urah. V 10 urah najdejo več kot 70 odstotkov, v 24 urah pa več kot 80 odstotkov pogrešanih. Policijo skrbi preostala petina, ki ostane pogrešana. Zanje je bolj verjetno, da potrebujejo pomoč. 90 odstotkov otrok do 14 leta starosti najdejo v štirih urah po prijavi.

V približno 30 odstotkih primerov se pogrešani vrnejo sami, približno 30 odstotkov jih najde policija, spet približno 30 odstotkov najdejo starši, svojci, prijatelji ali sosedje. Nekatere najdejo v bolnišnicah. Od nekaj odstotkov do deset odstotkov pa je najdenih mrtvih ali zaradi nesreče, naravne smrti ali samomora.

PU Kranj je postregel še posebej z lansko statistiko za gorenjsko regijo. Na število 113 so prejeli 167 klicev o pogrešanih osebah. Številni so bili najdeni praktično takoj. Razlogi: zdravstvene težave, slabotne osebe; skrb svojcev ali prijateljev, da se je nekomu kaj zgodilo, ker se ne oglasi na telefon; izostanek iz socialnovarstvenih zavodov ... V 38 iskalnih akcijah se je iskalo 28 pogrešanih. Nekatere iskalne akcije so trajale tudi več dni. Pet oseb je bilo lani najdenih mrtvih.

Tokrat iščejo Boštjana Lavtarja

V okolici Bleda poteka večja iskalna akcija za Boštjanom Lavtarjem, ki je pogrešan od 7. aprila lani. Pregledali so širše območje Homa, soteske Vintgar, obrobja med naselji Podhom, Zasip in Gorje ter tolmuni in jame na "Borštu". Območje iskanja je bilo razdeljeno na več sektorjev, organiziran pa je bil štab, ki ga je vodila blejska civilna zaščita. Sodelovali so še radovljiški gorski reševalci, jamarska reševalna služba, potapljaška reševalna služba, vodniki reševalnih psov, gasilci in policija. V iskalno akcijo je bilo vključeno približno 80-člansko moštvo, ki pogrešanega kljub obsežnemu iskanju in trudu ni našlo.