Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Absolutno število migrantov se povečuje. Če primerjamo letošnje obdobje do današnjega dne z lanskim, smo nekje na +20 odstotkov. Vendar pa velja poudariti, da so, sploh glede na zimske mesece, številke še relativno nizke," je v izjavi za javnost povedal vodja sektorja mejne policije v upravi uniformirane policije GPU-ja Peter Skerbiš.

Slovenska policija že tri dni izvaja skupen poostren nadzor s hrvaško policijo. Nadzor je namenjen predvsem odkrivanju in preprečevanju nedovoljenih migracij in čezmejne kriminalitete in se, kot je povedal Skerbiš, osredotoča predvsem na območja, kjer je povečano tveganje.

"Slovenska policija je v teh dveh dneh, odkar izvajamo skupen poostren nadzor, odkrila 127 nedovoljenih prehodov državne meje in štiri tihotapce migrantov. Hrvaška policija je na hrvaški strani meje odkrila 172 migrantov in tri tihotapce, dodatno pa še na drugih območjih, torej tudi na hrvaški zunanji meji, še dodatno šest tihotapcev," je pojasnil Skerbiš.

V Sloveniji so dejavnosti usmerjene predvsem na policijskih upravah Novo mesto, Koper in Ljubljana. V poostren nadzor so vključeni tudi policisti specializiranih enot za nadzor državne meje, vodniki službenih psov, brezpilotni letalniki in druga tehnična oprema.